Uvećan promet 500 najboljih kompanija centralne i istočne Evrope, najveći rast u Poljskoj

Ukupan promet 500 najboljih kompanija centralne i istočne Evrope u 2019. godini uvećan je za 5,5 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalgenetics
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

On iznosi 740 milijardi evra, a najveći prihod i ukupni godišnji rast prometa su ostvarile kompanije iz Poljske.

To je pokazalo istraživanje kompanije "Koface", u kojem se navodi i da su te kompanije na najbolji način iskoristile povoljne uslove koje pruža poslovni ambijent.

Poslovni sektori koji su prilikom prethodnog rangiranja zauzimali vodeće pozicije i u 2019. godini zauzimaju prva tri mesta - automobilski i transportni sektor zauzimaju prvo mesto, a iza njih su sektor nafte i gasa, kao i nespecijalizovana trgovina na veliko.

Naime, 373 kompanije sa tog spiska (što predstavlja 74,6 odsto od ukupnog broja kompanija, u poređenju sa 79 odsto u 2018. godini i 80 odsto u 2017.) zabeležile su rast prihoda. To dalje znači da je samo 25,4 odsto kompanija zabeležilo stagnaciju ili pad prihoda. Prosečan iznos prometa 500 najvećih kompanija porastao je na 1,480 miliona evra, u poređenju sa 1,396 miliona evra u 2018. godini.

Poljska je i dalje na prvoj poziciji na području Centralne i Istočne Evrope, kako po broju kompanija na listi tako i po ostvarenom prometu, pri čemu su ukupni prihodi njenih kompanija porasli za 6,6 odsto i iznose 283,7 milijarde evra. Drugo mesto je zauzela Češka, sa ukupno 78 kompanija, čiji ukupni promet iznosi 115,4 milijarde evra, što je za 2,3 odsto više nego godinu ranije. Mađarska je spala na treće mesto, međutim, ukupni promet te zemlje je u odnosu na prosečne vrednosti regiona zabeležio mnogo veći rast budući da se on povećao za 6,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu