Zamrzavaju plate javnom sektoru na tri godine, svima osim radnicima u zdravstvu

London -- Zbog krize izazvane koronavirusom, Velika Britanija izgleda nema izbora nego da zamrzne plate u javnom sektoru na čak tri godine.

Izvor: B92, Tanjug, Index
Podeli
Foto: Depositphotos, JuliaNufer
Foto: Depositphotos, JuliaNufer

Britanski ministar finansija Riši Sunak izjavio je danas da neće biti povratka na štednju i da će, umesto toga, on objaviti u sredu značajno povećanje finansiranja javnih službi u jednogodišnjem planu potrošnje. Međutim, u izjavi za Skaj njuz, Sunak je dodao da ne može da isključi zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Vest da se pet miliona zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plata izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti, prenosi portal Indeks.

Ova mera, osmišljena kao odgovor na finansijske posledice pandemije, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv koronavirusa.

Plan objavljuju u sredu

Britanski ministar finansija Riši Sunak izneće u sredu plan za obuzdavanje plata i uspostavljanje ravnoteže u budžetu. Naime, budžetski izdaci uveliko su se povećali tokom pandemije. Prema procenama britanske vlade, trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru donelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna varijanta je ograničiti rast plata na samo jedan posto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Nova runda stezanja kaiša za britanske javne službenike, od kojih su mnogi u prvim redovima borbe protiv koronavirusa, posledica je rekordnog zaduživanja vlade tokom krize i verovatno će biti u snažnom kontrastu s nagodbom premijera Borisa Džonsona oko plata u oružanim snagama.

Sindikati se pobunili

Ovom planu očekivano su se usprotivili sindikati, koji ga smatraju dodatnim udarcem svojim članovima usred krize. Mnoga će obećanja biti pogažena, smatra Kevin Kortni, koji upozorava da je Džonson obećao kako će povećati plate učiteljima na više od 30.000 funti godišnje do 2022. godine.

"Nećemo dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plata. Ovo je udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije. Naši članovi još osjećaju posledice 10-godišnje štednje konzervativne vlade. Ministri dele milijarde svojim prijateljima kroz ugovore, a istovremeno smišljaju kako da smanje platu radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa", rekla je Rehana Azam, glavna sekretarka sindikata GMB.

Azam kao argument iznosi zamrzavanje plaća koje je konzervativna vlada uvela nakon finansijske krize 2008. godine, a očekuje se da će Sunak kao protivargument izneti da primanja javnog sektora moraju biti u skladu sa situacijom u privatnom sektoru u kojem su plate pod pritiskom jer se britanska ekonomija bori s najtežom recesijom u istoriji.

Britanija potrošila 210 milijardi funti na pandemiju

Britanska je vlada dosad samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proleća sljedeće godine potrošiti još desetine milijardi. Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Biro za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti.

Procjenjuje se takođe da će budžetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine.

Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5,4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu