Svet

Subota, 29.08.2020.

14:40

Najskuplja vekna u EU: Od pšenice do hleba cena se poveća 15 puta

Italijani za hleb izdvajaju skoro 15 procenata više novca u odnosu na prosek u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Najskuplja vekna u EU: Od pšenice do hleba cena se poveća 15 puta
Foto: Depositphotos/stasique

U Italiji se od pšenice do hleba cena te osnovne namirnice poveća čak 15 puta, pa bude među najvišim u EU i iznad je cena vekni u Nemačkoj i Holandiji, pokazala je analiza Evrostata za 2019. godinu.

Prema podacima italijanskog udruženja poljoprivrednika "Koldireti", u Italiji se kilogram meke pšenice prodaje za manje od 21 cent, dok kilogram hleba, koji se dobija mešanjem brašna sa vodom, građani kupuju u proseku za oko 3,1 evra po kilogramu.

U Milanu kilogram hleba košta 4,22 evra, u Bolonji cena dostiže 4,72, u Napulju pada na 1,89, u Rimu je 2,63 evra, a u Palermu 3,02, navodi udruženje "Koldireti".

Poljoprivrednici moraju prodati pet kilograma pšenice da bi mogli da plate kafu ili flašu vode u nekom lokalu.

Na svaki evro potrošen na sveže poljoprivredno-prehrambene proizvode poput voća i povrća, svega 22 centa ide poljoprivednom proizvođaču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: