Iznenada raskinuli saradnju: Dve kompanije ozbiljno zaratile saopštenjima

Pritisnut krizom i problemima sa avionom 737 MAX, američki Boing je raskinuo saradnju sa brazilskim Embraerom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2020.

10:25

Iznenada raskinuli saradnju: Dve kompanije ozbiljno zaratile saopštenjima
Foto: depositphotos, motive56

Boing je iznenada prekinuo sporazum sa brazilskim proizvođačem aviona Embraer, čija je vrednost bila 4,2 milijarde dolara.

Sporazum od koga je Boing odustao predviđao je da Embraer ovoj kompaniji obezbedi tehnološku liniju za proizvodnju manjeg mlaznog putničkog aviona, kakav nedostaje u portfoliju američkog proizvođaču aviona, prenosi portal Aviatica.

Boing je zapravo nameravao da sa Embraerom otpočne zajednički poslovni poduhvat (joint venture) i proizvodnju novog modela aviona sa kapacitetom za 100 do 130 putnika, kako bi zajednički konkurisali Erbasovom projektu A220, koji je ova kompanija preuzela od kanadskog Bombardijera.

Dve kompanije su sada, nakon Boingovog povlačenja, ozbiljno zaratile saopštenjima optužujući se međusobno za neispunjavanje uslova sporazuma.

U Embraeru nisu krili razočaranje i šok i poručili su javnosti da će pokrenuti međunarodnu arbitražu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: