SAD utvrdile uslove za sporazum s Kinom: Peking na potezu

Vašington/Peking -- Vašington je utvrdio uslove za trgovinski sporazum sa Kinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Aquir014b-Depositphotos
Foto: Aquir014b-Depositphotos

SAD su ponudile suspendovanje nekih tarifa na kinesku robu i smanjenje drugih u zamenu za veće kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, prenosi Rojters pozivajući se na ameriske izvore upoznate sa dešavanjem.

Ćutanje Pekinga, međutim, nameće pitanje da li dve strane mogu da postignu dogovor o primirju u 17-mesečnom trgovinskom ratu, pre nego što u nedelju, 15. decembra, stupe na snagu nove američke tarife na kinesku robu, dodaje britanska agencija.

Jedan izvor upoznat sa statusom bilateralnih pregovora rekao je da će SAD obustaviti uvođenje tarifa na uvoz 160 milijardi dolara vredne kineske robe, koje bi trebalo da stupe na snagu u nedelju, i da će smanjiti postojeće carine, navodi se u tekstu.

Za uzvrat, Peking bi trebalo da prihvati da 2020. godine uveze poljoprivredne proizvode iz SAD u vrednosti 50 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je kupio 2017. godine, pre nego što je počeo trgovinski sukob, rekla su dva američka izvora upućena u pregovore.

Neki analitičari sumnjaju da bi Kina mogla da ostvari tako dramatično povećanje uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda. Primera radi, tražnja za sojom - ključnim americkim proizvodom koji se koristi za stočnu hranu - pala je zbog toga što je afrička kuga svinja desetkovala kineski svinjski fond. Takođe, smatraju da je malo verovatno veliko povećanje kupovine američkog kukuruza.

"Jednostavno ne postoje logistička sredstva da oni udvostruče uvoz za godinu dana", izjavio je Darin Fridrih, viši analitičar za azijska robna tržišta u kompaniji "INTL FCStone".

Kineski juan je skočio danas na četvoroipomesečni maksimum prema američkom dolaru, a ojačale su i kineske akcije na krilima nade da će dve strane izbeći dalju eskalaciju trgovinskog rata.

Rast su jutros zabeležile i evropske akcije na vesti da su SAD i Kina u principu postigle "prvu fazu" trgovinskog sporazuma i da je vladajuća Konzervativna stranka u Velikoj Britaniji odnela ubedlivu pobedu na parlamentarnim izborima.

Panevropski indeks Stoxx 600 porastao je za 1,5 odsto nakon zvona kojim je oglašeno otvaranje trgovanja, pri čemu su akcije banaka uzletele za 3,3 procenta.

Rojters, međutim, napominje da se ni Vašington ni Peking još nisu zvanično oglasili o sporazumu, što pokreće pitanje da li su se dve strane složile oko uslova.

Vašington je ponudio da smanji postojeće tarife na kinesku robu za čak 50 odsto i da obustavi uvođenje novih, kako bi obezbedio prvu fazu sporazuma, koja je najavljena u oktobru, rekla su u četvrtak dva američka izvora.

Jedan od tih ljudi je naveo za Rojters da su se predsednik SAD Donald Tramp i njegovi glavni savetnici dogovorili o uslovima predloga sporazuma, što je verovatno i konačna ponuda, i da sada čekaju odobrenje Pekinga u pisanoj formi.

Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing, na pitanje o statusu trgovinskih pregovora na današnjem brifingu za medije, nije odgovorila da li je postignut dogovor ili bilo kakvi uslovi nekakvog sporazuma sa Sjedinjenim Državama.

"Kina je posvećena konstruktivnom dijalogu za rešavanje i prevazilaženje naših razlika i smatra da... dogovor mora biti obostrano koristan", rekla je ona.

strana 1 od 201 idi na stranu