Bankrot najvećeg američkog prizvođača mleka

Njujork -- Najveći američki proizvođač mleka, Dean Foods, proglasio je bankrot nakon 94 godine postojanja.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Lihodeev_Depositphotos
Foto: Lihodeev_Depositphotos

Ove godine, prodaja je opala za 7 odsto u prvih šest meseci, dok se profit smanjio za 14 odsto. Deonice ove kompanije su u 2019. godini izgubile 80 odsto vrednosti, piše Index.hr.

Kompanija Dean Foods proizvodila je neke od najprepoznatljivijih mlečnih proizvoda u SAD, a za svoj bankrot krivi to što Amerikanci sve manje koriste kravlje mleko. Bankrot je proglašen zbog toga što je dug bio toliki, da nisu mogli da isplaćuju otpremnine svim svojim bivšim radnicima. Od postojećih finansijera, Dean Foods je prikupio 850 miliona evra, kako bi mogao da nastavi poslovanje.

Prema podacima CNN-a kravlje mleko se sve manje koristi u SAD, jer korisnici traže opcije s manje šećera ili alternative bazirane na biljkama. Globalno tržište za alternative mleku će ove godine prema procenama zaraditi više od 18 milijardi dolara, smatraju iz Euromonitor-a.

CNN dodaje kako prodaja kravljeg mlijeka opada poslednje četiri godine, dok je prodaja mleka od zobi porasla na 53 milijarde dolara, što predstavlja rast od 633 odsto, navodi Index.hr. Ipak, iz CNN-a naglašavaju i da je za Dean Foods veliki problem bio to što im je ugovor otkazao najveći kupac, Walmart, koji je razvio svoj brend mleka.

strana 1 od 195 idi na stranu