Novo poglavlje za Fajnenšel tajms: Prva žena urednik posle 130 godina

London -- Rula Kalaf će biti prvi ženski urednik "Fajnenšel tajmsa" (FT), a na toj poziciji naslediće Lajonela Barbera, koji je već 14 godina uređivao ovaj časopis.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ifeelstock, 188475264
Foto: Depositphotos, ifeelstock, 188475264

Barber je, u mejlu koji je poslao osoblju, najavio je da će njegova 34-godišnja karijera u novinama biti završena u januaru. Napisao je kako je odgovornost koju je do sada imao predstavljala "retku prilivegiju i zadovoljstvo", i da ga će na njegovo mesto doći njegova zamenica Rula Kalaf.

Rula Kalaf je druga najvažnija osoba u redakciji FT od 2016. godine. Vodila je računa o strateškom planiranju i inicijativama kao što je "Trejd sikrets", novi servis koji se bavio vestima o globalnoj trgovini.

Bila je odgovorna i za više od stotinu stranih dopisnika, kao i za izveštavanje za vreme Iračkog rata i Arapskog proleća 2011. Izjavila je kako je uzbuđena zato što će biti na čelu "najveće medijske organizacije na svetu".

Tokom vremena koje je proveo kao glavni urednik, Barber je bio jedan od najzaslužnijih za dolazak mnogih oglašivača u digitalno izdanje FT, što je omogućilo da ovaj časopis ima čitalačku publiku od preko milion ljudi.

Ovaj finansijski časopis osnovan je 1888. godine, a novi vlasnik je 2015. godine postala Nikei grupa, najveća japanska medijska organizacija, za cenu od 844 miliona funti.

strana 1 od 195 idi na stranu