Američka avio-kompanija prekinula letove zbog prizemljenja Boinga 737 Maks

Američka avio-kompanija Sautvest objavila je da prekida letove sa aerodroma u Njuarku, u američkoj državi Nju Džersi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

16:05

Američka avio-kompanija prekinula letove zbog prizemljenja Boinga 737 Maks
Foto: Epa/ETIENNE LAURENT

Do toga je došlo zbog neizvesnosti oko ponovnog poletanja aviona Boing 737 Maks, prizemljenih četiri meseca nakon nesreća u kojima je poginulo 346 ljudi.

Avio-prevoznik koji je, sa 34 letelice, najveći klijent za ovaj avion, takođe je produžio otkazivanje letova predviđenih sa avionom Maks do 5. januara 2020.

"Prekinućemo operacije na međunarodnom aerodromu Njuark i ojačati prisustvo na aerodromu La Gvardija u Njujorku, i to od 3. novembra", saopštio je Sautvest.

Otkazivanje letova do 5. januara objavljeno je samo nekoliko dana pošto je Sautvest naveo da su letovi otkazani do 2. novembra.

Ova američka kompanija je tako postala prva avio-kompanija koja je zvanično navela da njihovi avioni tipa Boing 737 Maks neće leteti ove godine.

"Odlučili smo proaktivno da prilagodimo kalendar letova letelica Maks do 5. januara da bi naše operacije bile pouzdanije za klijente kada rezervišu letove za jesen i zimske odmore", navela je kompanija Sautvest.

Prevoznik je dodao da bi njegova procena vraćana aviona Maks mogla da se promeni zato što odluka o ukidanju zabrane zavisi od Savezne agencije za avijaciju, dok Boing govori o četvtom kvartalu 2019. godine.

Kompanija je navela da je zbog problema sa prizemljenim avionima 737 Maks izgubila 175 miliona dolara u drugom tromesečju.

Navedeno je da u preliminarnim pregovorima sa Boingom još nije postignut dogovor o nadoknadi zbog prizemljenja aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: