Burgeri su snaga američkog dolara: Big Mac jeftiniji u evrozoni, nego u SAD-u

Neki političari i učesnici na tržištu veruju da je američki dolar previše jak u odnosu na njegove rivale.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

11:51

Burgeri su snaga američkog dolara: Big Mac jeftiniji u evrozoni, nego u SAD-u
FOTO: Depositphotos/ajafoto

Sada postoji još jedan indikator: Burgeri.

Indeks Ekonomistovog Big Mac-a - lakog načina da se vrednost valuta učini opipljivijom - pokazao je da su skoro sve valute u indeksu slabe u odnosu na dolar.

Indeks Big Mac prikazuje u stvari paritet kupovne moći, odnosno vrednost robe koju valuta može kupiti. Ako jedna valuta može da kupi neku robu po nižoj ceni od druge valute, prva valuta može biti relativno podcenjena, dok druga valuta može biti precenjena.

Snaga dolara nije nova, ali u proteklih šest meseci ona je postala još jača, pokazuje indikator, a prenosi CNN news.

Evro, glavni rival dolara, pao je dalje u odnosu na dolar od početka godine.

McDonald's (MCD) Big Mac sada je 19 odsto jeftiniji u evrozoni nego u Sjedinjenim Državama, u poređenju sa 17 odsto pre pola godine.

Ruska rublja je najviše podcenjena u odnosu na dolar, za 65 odsto. Naime, Big Mac u Rusiji košta 130 rubalja, to je oko dva dolara, u poređenju sa 5,74 dolara u SAD.

Na suprotnoj strani spektra, švajcarski franak je jedina valuta koja je precenjena u odnosu na dolar. Big Mac košta 6,5 franaka u Cirihu, to je oko 6,6 dolara, što čini franak 14 odsto jačim nego što bi trebao biti, prema teoriji pariteta kupovne moći.

Političari su primetili da je snaga američkog dolara u odnosu na svoje rivale nepovoljna za konkurentnost Sjedinjenih Država na globalnom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: