Crveni karton za auto-gigante: Kazna 1,83 milijarde evra?

Proizvođačima automobila Folksvagenu i Fijat Krajsleru prete kazne od 1,83 milijarde evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

14:05

Crveni karton za auto-gigante: Kazna 1,83 milijarde evra?
foto: Epositphoto, _xload_

Ako ne smanje emisiju štetnih izduvnih gasova u skladu sa zacrtanim ciljevima Evropske unije za 2021. godinu, dve svetski poznate kompanije za proizvodnju vozila moraće da plate velike novčane kazne.

Najnovija istraživanja firme Aliks partners pokazuju da proizvođači automobila ne poštuju evropske zakone o smanjenju uticaja izduvnih gasova koje proizvode motorna vozila.

Aliks partners su do ove potencijalne cene kazne došli na osnovu nivoa emisije štetnih gasova iz vozila koju su prijavili proizvođači automobila na kraju 2017 godine. Od tada su mnogi veliki proizvođači automobila smanjili emisiju CO2 kroz povećanje broja prodajtih električnih i hibridnih vozila.

U Folksvagenu kažu da planiraju da ispoštuju evropska pravila, dok je kompanija Fijat Krajsler saopštila da će tražiti najjeftiniju opciju za poštovanje pravila - što može uključivati plaćanje kazni.

Volvo i Tojota su jedine velike automobilske kompanije koje se ne suočavaju sa kaznama i mogu prodati neiskorišćene kredite za emisiju štetnih gasova drugim proizvođačima, pokazalo je istraživanje.

Folksvagen se suočava sa najvećom kaznom, jer je najveći evropski proizvođač automobila po tržišnom učešću od 24,3 odsto, kako navodi industrijskoa grupa ACEA. Kako bi poštovala zakone o smanjenju uticaja izduvnih gasova EU, ova kompanija planira da sledeće godine započne masovnu proizvodnju električnih automobila .

"Ako gradite teže automobile i imate veliki tržišni ulog u proizvodnji dizel motora, imate neke domaće zadatke ako želite da ublažite moguće kazne", rekao je Elmar Kades, direktor kuće Aliks partners."Kupci prelaze na benzin i se mora kompenzovati elektrifikacijom i hibridizacijom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: