Austrijski gigant smanjio gubitak sa 46,7 na 15,2 miliona evra

Austrijski koncern Cumtobel je u poslovnoj godini 2018/2019. smanjio neto gubitak sa 46,7 na 15,2 miliona evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

13:28

Austrijski gigant smanjio gubitak sa 46,7 na 15,2 miliona evra
foto: Depositphoto, leungchopan

Obrt je smanjen za 2,9 odsto i iznosio je 1,162 milijardi evra.

Dobit pre odbijanja kamata i poreza na dobit (EBIT) kompanije preokrenuo se sa minus 7,3 na pozitivnih 2,7 miliona evra.

Objavivši poslovne rezultate, kompanija je predložila da se ne isplaćuje dividenda akcionarima. U čertvrtom kvartalu, po prvi put u poslednjih 13 kvartala je ostvaren rast obrta od 3,4 odsto, ukazao je direktor Cumtobela Alfred Felder rekavši da to daje povod za optimizam.

"Najgore smo ostavili iza nas i polako se nalazimo na kursu rasta", naglasio je on. Posebno opterećenje po austrijsku kompaniju predstavlja neizvesnost oko Bregzita, ali i intenzivna konkurencije medju proizvodjačima svetala. U Velikoj Britaniji, koje je važno tržište Cumtobela, obrt je smanjen za 11 odsto.

"Spremni smo za tvrdi ili dogovoreni Bregzit", navodi Felder. U narednoj poslovnoj godini uprava kompanije, koja ima svoja postrojenja i u Srbiji, očekuje blagi rast obrta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: