Trgovinski rat opet oborio dolar blizu minimuma

Beograd -- Dolar je pao u sredu jer su tenzije između Vašingtona i Pekinga i očekivanja smanjenja kamata u SAD uticali na pad tražnje investitora za američkom valutom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/selensergen
Foto: Depositphotos/selensergen

U odnosu na korpu valuta, dolar je oslabio za 0,1 procenat pri čemu se dolarski indeks spustio na 96,64 poena, što je neznatno iznad dvoipomesečnog minimuma od 96,46 poena koji je zabeležen prošle nedelje.

Dolar je u odnosu na funtu skliznuo naniže 0,2 procenta, čime je njegov gubitak prema britanskoj valuti dostigao skoro procenat od početka meseca.

Do najnovijeg pada dolara dolazi nakon što je američki predsednik Donald Tramp optužio Evropsku Uniju da devalvira jedinstvenu valutu Evrozone. On je takođe ponovio kritike na račun Federalnih rezervi i njihove monetarne politike.

To je izazvalo zabrinutosti da će se trgovinske tenzije između SAD i ostatka sveta samo pojačati.

Domaće medjubankarsko devizno tržište otvorilo se u sredu na nivou od 117,80/118,10. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 0,5 miliona evra po prosečnom kursu od 118,0600.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,80/118,10. Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 400 miliona dinara na nivou od 1,80 do 1,85.

strana 1 od 171 idi na stranu