SAD u problemima: Blokada vlade povećava broj nezaposlenih

Delimična obustava rada američke vlade mogla bi u januaru smanjiti broj radnih mesta za čak 500.000.

Svet

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

13:04

SAD u problemima: Blokada vlade povećava broj nezaposlenih
Foto: Thinkstock

Kako navodi Rojters, stopa nezaposlenih bi porasla iznad 4 odsto, osim ako se u sredu u Vašingtonu ne reši problem, upozoravaju svetski ekonomisti.

Oko 800.000 vladinih radnika nije primilo prvu ovogodišju platu u petak, nakon parcijalnog zatvaranja sistema koji je počeo 22. decembra, kada je predsednik Donald Tramp zahtevao da mu Kongres SAD-a ove godine odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Samo 380.000 državnih činovnika je primilo platu, dok ostali rade bez naknade. Ukoliko se vlada ne reši ovaj problem, ostali zaposleni će se voditi kao nezaposleni.

"Dakle, ako vlada ostane zatvorena do 19. januara, federalni radnici neće dobiti platu. To znači veliki veliki pad u glavnom izveštaju o platama, a reč je oko 500.000-600.000 činovnika”, objašnjava za Rojters Omair Šharif, viši američki ekonomista u Njujorku.

To bi moglo da dovede do prvog mesečnog pada zaposlenosti od septembra 2010. godine i stopira niz od 99 uzastopnih meseci u kojima se povećava broj radnih mesta.

Ali, ako Kongres odluči da retroaktivno plati tim radnicima, kao što je bio slučaj nakon zatvaranja vlade u oktobru 2013. godine, oni bi se smatrali zaposlenima.

"Možete pogledati na platni spisak u privatnom sektoru kako biste zaobišli ovu distorziju, ali to će stvoriti određenu nesigurnost i sprečiti da budemo čisti na tržištu rada", rekao je Šarif.

Privreda je u decembru stvorila 312.000 radnih mesta, najviše za 10 meseci, a američki predsednik Donald Tramp voli da se hvali snažnim tržištem rada kao jednim od njegovih rezultata.

Kako se navodi u analizi, u januaru se očekuje veća stopa nezaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: