Kamiondžije, nema više odmora u kabini - EU brani

Prema predlogu Komisije, vozačima bi poslodavci trebalo da osiguraju prikladan smeštaj za nedeljni odmor od najmanje 45 sati.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

19:21

Kamiondžije, nema više odmora u kabini - EU brani
(Foto: Thinkstock)

Mogućnost da se na nivou EU zabrani da vozači kamiona redovni nedeljni odmor od najmanje 45 sati provedu u kabini vozila izazvala je podelu između tzv. starih i novih članica EU, pri čemu se Hrvatska, kako se saznaje, svrstala na stranu novih članica, nesklonih takvoj izričitoj zabrani, javlja Novi list.

EU još je u proleće ove godine predložila niz zakonodavnih inicijativa u saobraćajnom sektoru, među kojima su i jasnija pravila kojima bi se osigurali ujednačeniji uslovi rada vozača teretnih vozila.

Jedno od tih pravila tiče se i redovnog nedeljnog odmora vozača od najmanje 45 sati, koji sledi nakon maksimalno šest radnih dana. Prema predlogu Komisije, vozači bi taj odmor trebalo da provode van kabine, a poslodavci bi bili dužni da im osiguraju prikladan smeštaj.

Hrvatska Vlada je već u početnom stavu izrazila rezervu prema tom predlogu.

"Hrvatska deli zabrinutost država članica okupljenih oko Višegradske skupine zbog nedostatka broja adekvatnih odmorišta i sigurnih parkinga", navelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je bilo zaduženo za izradu izveštaja.

Ministarstvo je istaklo da bi došlo do povećanja administrativnih troškova za poslodavce, ali i da je upitno sprovođnje predloženih odredbi "u uslovima nepostojanja odgovarajućih smeštajnih kapaciteta uz parkirališta za teretna vozila kao i nepostojanja parkirališta pod nadzorom radi zaštite samih vozila i tereta koji se prevozi".

"Nismo protiv odmora vozača, naprotiv, niti je poslodavcima problem da plate smeštaj, problem je praktične primene te zabrane, što bi vozači trebalo da se skidaju s rute, ulaze u grad da bi našli sobu...", tvrde izvori iz Vlade, navodeći da je nužno osigurati primerene uslove da bi se takva odredba mogla sprovesti.

Hrvatska je kao spornu ocenila i drugu izmenu kojom bi se jasno utvrdila obaveza prevoznika da omogući povratak vozača kući i korišćenje odmora. "Šta u slučaju kad se radi o prevozu na velikim udaljenostima?", istaknuto je u saopštenju u kojem se, kao primer, navodi mogućnost da se vozač zatekne u Švedskoj ili Rusiji – "to bi značilo nužnost povratka avionom u Hrvatsku, ostavljanje vozila u nekoj drugoj državi bez nadzora i troškove karte za povratak kući".

Zbog podela među zemljama članicama, Estonija, koja trenutno presedava EU, iznela je kompromisni predlog prema kojem bi se i kabine vozila smatrale adekvatnim mestom za sprovođenje nedeljnog odmora, ako je vozilo parkirano na sigurnom parkiralištu koje ima potrebne sadržaje, poput tuševa i restorana. Što se povratka kući tiče, predloženo je da se povratak mora osigurati nakon šest uzastopnih radnih nedelja.

Prema nezvaničnim informacijama, zemlje članice EU još nisu uspele da se dogovore o ovim pravilima. Očekuje se da bi dalja rasprava mogla biti nastavljena tokom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: