Utorak, 05.12.2017.

19:21

Kamiondžije, nema više odmora u kabini - EU brani

Prema predlogu Komisije, vozačima bi poslodavci trebalo da osiguraju prikladan smeštaj za nedeljni odmor od najmanje 45 sati.

Izvor: Novi list

Kamiondžije, nema više odmora u kabini - EU brani IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

zicer

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj. 
(Ja, 05. decembar 2017 22:22) 

pa ti lepo ostavi kamion i radi negde za $1500 umesto $5-$7000 mesecno. onaj dan kad odlucis da vozis kamion moras se pomiriti sa tim da je to hleb sa 9 kora i da ce biti pakleno.mozes i da ides u skolu 10g i postanes doktor pa uzimas iste pare u usa ali i tad bi te smetalo sto su u sudenjaku male sobe i cimeru smrde patike pa bi trazio da uvedu zakon koji to regulise. kamijoni u usa imaju kabine od 4m2 i potpunu udobnos sa normalnim krevetima friziderom ormanima tv-om i uglavnom su do 5g starosti. bukvalno kao kamp kucica.parkiras kraj plaze i kupas se 2dana i razmisljas kakav stan ili kucu da napravis. samo malo maste treba. bar sam ja tako radio. govorim za usa ne za eu.

T

pre 6 godina

@achitwn Kada placas za firmu, iako placas kreditnom karticom, dobijes u hotelu racun. Vidim da mi taj racun u inostranstvu izdaju bez problema, ocigledno nije samo srpska praksa.

Magioo

pre 6 godina

Žao mi je Vlada kao i sve koji su doživeli traumatična iskustva zbog nas .. Krivi smo mi koji smo za volanom..Nije kriva država koja je dozvolila svojim tajkunima da tovare kamione sa teretima 3x vecim od dozvoljenog..( pogledajte puteve ).. što te naše nabedjene gazde teraju vozače da voze do besvesti.. itd.. zakoni i kazne za to postoje ali samo za one koji nisu bliske trenutnoj vlasti, koja god da bila..
Sa druge strane, svi ste svedoci naseg reagovanja i pomoci na magistralama kad nervozni vozaci putnickih vozila ulaze u makaze.. Ibarskom vise pratimo retrovizore da bi sačuvali nečiju usijanu glavu nego saobracaj napred..

Ja

pre 6 godina

Nemoj, molim te, da pricas gluposti. Roblje, kazes? Pa to roblje tamo je placeno suvim zlatom, to je jedan od najplacenijih poslova tamo. Moj zet je, vozeci kamion u Americi, sredio sebi kucu na Floridi i dobio penziju kakvu moze pola Evropskih vozaca samo da sanja.
(Djavolji advokat, 06. decembar 2017 08:30
Pa ne znam šta tu je suvo zlato..vozači dobijaju 0.4-0.5 $ po milji a gazda naplaćuje oko 2$ pa i 3$ do po milji i kad odbije sve ostaje mu 1-1.5 $ po milji..zato uvek sa instrukcija za vozača se briše podatak o ugovorenoj ceni da vozač ne bi video..takodje samo deo vožnje se plaća vozaču jer ti od mesta gde si se istovario do mesta gde imaš drugu turu ima mnogo puta i po nekoliko stotina milja da se vozi a to se ne plaća nista

ukulele

pre 6 godina

Ne moze se preko noci naravno uvesti sve to Ali i ako se izglasa ovako nesto sasvim sigurno ce cena svih roba porasti i to puno. Svi koji komentarisu npr. hrvati da to nije moguce sprovesti ne znaju sta pricaju jer ce se ostaviti rok od recimo 5 godina za uskladjivanje sa zakonom. Pa i kad se budu ukidala vozila na fosilna goriva bice rok za potpuno ukidanje od minimum 15 godina kako vlasnicima novih vozila ne bi pala cena tih vozila na nivo sekundarnih sirovina. Tako ce se ovde ostaviti rok,pa ce se izgraditi kapaciteti na samim odmoristima ce se izgraditi puno motela sa sobama kao kutija pa ce onda opet propisati da kamiondzija mora imati bar 35 kvadrata u prosstoru u kom spava pa ce opet da se gradi i eto u nedogled o komforu i "realnim potrebama". Nema nista od toga. Izvinjavam se vozacima bilo cega ali i to je izbor u zivotu. Sta tek rudari da kazu, koji ne dobijaju za dorucak cak ni kavijar!

Djavolji advokat

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ja, 5. decembar 2017 22:22) # Link komentara

Nemoj, molim te, da pricas gluposti. Roblje, kazes? Pa to roblje tamo je placeno suvim zlatom, to je jedan od najplacenijih poslova tamo. Moj zet je, vozeci kamion u Americi, sredio sebi kucu na Floridi i dobio penziju kakvu moze pola Evropskih vozaca samo da sanja.

mikin

pre 6 godina

"... kabine vozila smatrale adekvatnim mestom za sprovođenje nedeljnog odmora, ako je vozilo parkirano na sigurnom parkiralištu koje ima potrebne sadržaje, poput tuševa i restorana."
Jel?! A mene bi kaznjavali zbog spavanja u automobilu kada bih tako parkirao vlastiti automobil na takvom istom parkingu putujuci na udaljene destinacije.

Magioo

pre 6 godina

Ja sam kamiondzija i potpuno podržavam primedbe Hrvatske, jer EU nije mnogo stalo za vozače koliko do pljačkanja a uvideli su da tu mogu da dobiju extra profit..
Nama je noćna mora da posle 19h nadjemo slobodan parking u Eu,da nebi probio vreme vožnje ( posle kojih slede drakonske kazne..) a hoće da im spavamo u hotelima..
Jednostavno radi se o milionima kamiona i ne postoje kapaciteti za to ..
Neko je u EU uvideo potencijal velikog profita .. milioni kamiona da ostave za nocenje samo po 50€ za taj vikend..
Zato pozdravljam braću Hrvate koji su kao i mi opljačkani i unazadjeni od istih tih 'prijatelja' ..

Miki

pre 6 godina

Sta mene briga za sigurni parking, gazde neka razmisljaju o tome. Ako radim 5 dana u nedelji necu valjda spavati i veliki odmor ko pas u kabini. Gazde neka spuste jos cenu prevoza sto se mene tice, al im ja voziti dzabe necu sigurno. Ziveo zakon, i sto pre da ga usvoje.

nsad

pre 6 godina

mislim da je ovde najveci problem pljackanje kamiona i tereta koje se i ovako desava dok momci spavaju u kamionima. zamislite koliki parking mora imati hotel-motel da mu dodje samo 5 slepere. ne mora vise. da li ce silaziti sa autoputa i ulaziti u gradove?

achitwn

pre 6 godina

Ovi ima da uzimaju racune od hoteldzija i da prihoduju dodatno.Odoh u kamiondzije. Pa pa.
(Hahaha, 05. decembar 2017 21:50)
Kakav racun. Firma mu da CC i da sa njom placa. Nikakvi racuni i kes.

Vlada

pre 6 godina

I samo da dodam vozaci kamiona bi trebali da imaju neku vrstu kontrole poput elektronske naplate putarine, samo za vozace. Isprave koje bi bile daljinski skenirane i po tome bi se videlo koliko je koj vozac presao kilometara, koliko vozi i kada je imao zadnju pauzu, i koliko je prosecna brzina. I kada na skeniranju na sekciji nesto nije u redu odmah patrola zaustavlja, kazna za poslodavca i vozaca i iskljucivanje iz saobracaja. Ako je vozac umoran dok se ne odmori, ili ne dodje drugi. Vidjao sam prazne slepere kako jure 120-130 auto putem, ako ih uhvate-uhvate. A sve to zbog zgusnutih i nenormalnih termina pa skidaju granicnike elektronski i jure kao musice bez glave kako bi stigli ranije na utovar da mogu da se odmore par sati. Mnogi sleperi imaju vec opremu za pracenje kretanja i upozoravaju ako nema reakcije od vozaca, prate traku i saobracaj sami, pa cak i zaustavljaju vozilo pored puta ako se vozac ne odozove pa taktilna(vibracije) i zvucna upozorenja. Samo to je jos uvek dodatna oprema i retko ko ce ako pazari kamione da daje desetine hiljada na takve sigurnosne sisteme.

Vlada

pre 6 godina

@Zilot

Umor vozaca sam iskusio na svojoj kozi, kada me je umalo smrvio sleper zajedno sa zenom i detetom. Regularno ga preticem sa 120-130 i na trecinu puta krece samo ulevo. Ja na kocnicu ali nisam uspeo da usporim dovoljno zakaci mi haubu prikolicom pun sleper preko 40 tona, i samo je zguzva o ogradu bacio nas je kao pracku 3-4 kruga se auto okrenuo odskacuci po sred auto puta sreca ziva bila je noc pa niko nije bio iza nas da nas udari. Cerka tada 11 godina danas 17 i dalje ima traume i hvata je panika kada se vozi na otvorenom putu kolima, u gradu ne ali cim vidi otvoreni put katastrofa. Ili lekovi za smirenje, ili putovanje avionom pa makar bilo do susedne zemlje 30mi leta sa sve poletanjem i sletanjem. Isto tako skoro izmedju Jagodine i Cuprije samo vidim prvo oguljenu ogradu levo na auto putu, pa plastiku, onda tragove kocenja i onda sleper sa desne strane puta u jarku sa usinutom prikolicom. Odmah me je jeza prosla na svu srecu nije nikog pokupio, niti se izvrnuo, niti se otkacila prikolica vec se samo usinula ona poprecno pored puta a kabina gleda na pozadi.

Manos

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

od 18 decembra ove godine, ta prica je zavrsena. Znaci, 11h voznje dnevno je limit, i 10 sati sna! Uvode elektronske logbukove. Slazem se da je posao robija, al je i zarada ozbiljna.

Vlada

pre 6 godina

@Ja

Zato sto je kaubojska drzava, mnogi poslovi koje radi tamo nisko kvalifikovana radna snaga ili uglavnom migranti je teska robija, poput kelnerisanja recimo. Kao sto znamo ne postoji tamo zakonski minimalna plata za njih ili je bas bas niska, tako da zive od uvlacenja u zadnjice(baksisa). Neki izadju 1000 dolara u nekoj birtiji, dok neki ne prave ispod 5000. Za razliku od toga u Svajcarskoj moj komsija zaradjuje 8000 franaka kao platu za kamiondziju, plus 200 franaka dnevno za smestaj i hranu. Ako spava u kamionu na parkinzima, i kupuje hranu neka mu ostane cisto 150 franaka puta 25 dana jednako je 3750 franaka bonus. I ako je zivot u Svajcarskoj skuplji nego u 99% SAD opet ostaje dosta. Naravno ne radi svaki mesec toliko dana da ne dolazi kuci, ali neka bude i samo 9 franaka nejmu posle troskova ostane polovina, znaci ako je u braku plata supruznika je cista. Minimalac kelner 4200 franaka cini mi se, plus napojnice pa vidi.

can

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Nisi ti baš dugo vozio čim nisi naučio zakonska pravila, koja su veoma striktna a kazne dosta visoke i za vozača i za kompaniju. Vozio sam više od 15 god. duge ture u tandemu kroz Kanadu i US, nedeljno oko 10.000 km. U Kanadi u 24 h (od 0 do 24 h) možeš imati najviše 13 h vožnje i još 4 h on duty not driving. 8 h moraš imati off. To je u praksi, u tandemu, uglavnom smene od po 6h. Na kraju ciklusa od 6 dana, obavezna je pauza od 36 h off duty. U praksi je to dva slobodna dana. U US. je malo drugačije. Tamo vožnja u cugu ne sme biti duža od 11 h, i posle toga mora se biti off 8 h.
Bilo kako, ne vidim razlog zašto bi neko proveo 2 dana koja ne radi u kamionu kada nije plaćen za to. Vožnje se planiraju tako da se to vreme provede kod kuće.

Dante

pre 6 godina

Imam firmu u Sloveniji. Moze takav zakon ali onda plcena po km ide na 2-2.5eur/km pa neka EU gradjani placaju coca-colu 3eur po litri.

dusanko

pre 6 godina

U pravu su i jedni i drugi.Nenormalni uslovi u kojima rade vozaci i kojima je potreban ako ne i duzi odmor od tih 45 sati i nepostojeca infrastruktura za ovaj drugi predlog.Za to bi morala postojati stajalista i hoteli citavom trasom najprometnijih drumova jer ne moze vozac sa kamionom jednostavno da udje u neki centar grada trazeci smestaj jer nema gde drugde da prespava.

boksi

pre 6 godina

haha:) pa pazi sad,to ovako ide,mali i slabi ce da puknu,a veliki prevoznici(nemci) postaju milioneri posto trenutno imaju finansija da ovaj zakon sprovedu u delo + dobijaju nove poslove posto se mali gase. korupcija u eu veca nego ikad

Amerikanac

pre 6 godina

@Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Pa uvode sada zakon kojim ces moci da vozis osam sati dnevno sto znaci nema vise dobre love. Kamiondzije su pravile pare jer voze po 16 sati dnevno ili 700 milja kao sto si napisao.

Dexterijus

pre 6 godina

Odakle infrastructura za npr parking od 200 ..300 kamiona I toliko soba ... posto ko bi zeleo u smestaj sa npr jos 2..3 nepoznata lika... Samo trosak koji ce se lomiti preko dzepova tih vozaca. Nece sigurno to platiti drzava, kompanije ili privatnici... S druge strane potrebno je uloziti u humanije uslove za vozace. Ali nemoze se preko kolena lomiti...

Butragenjo

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Čitam ovo i truckam se u kamionu dok odmaram i u isto vreme putujem prema Arizoni!Živeo,momak!

milos

pre 6 godina

Krajnje je vreme stati na put surovom kapitalizmu. Ovakvim globalnim tempom ljudi sami sebe unistavaju. Kapitalisti misle samo o svom zivotu ali ne i o zivotima svojih potomaka koji ce ziveti u nemogucem svetu koji upravo stvaraju. Tako i kamionidzije, koje je potrebno relaksirati, postaju tempirane bombe. Svet se mora presaltati iz sedme brzine u trecu jer ovo postaje pretis lonac koji samo sto ne eksplodira.

Ja

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.

Hahaha

pre 6 godina

Spajaju lepo i korisno. Da vozaci (firme) vise potrose, a kao da ce se vozaci lepo odmoriti tu. Ovi ima da uzimaju racune od hoteldzija i da prihoduju dodatno.
Odoh u kamiondzije. Pa pa.

nikola

pre 6 godina

Po našem zakonu o saobraćaju je zabranjen veliki tj nedeljni odmor imati u kabini.Ne znam koliko se ta odredba poštuje ali znam da je zakonom propisana.

zilot

pre 6 godina

a kako ce Srbistan da odgovori na ovaj zakon EU,gazda da vozacu potvrdu da je bio raspoloziv,iako siromah umire za volanom i dan i noc pa vatra u klipove,posle nedaj boze kad napravi lom,kazu zaspao,a zasto je zaspao?

Ja

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.

zilot

pre 6 godina

a kako ce Srbistan da odgovori na ovaj zakon EU,gazda da vozacu potvrdu da je bio raspoloziv,iako siromah umire za volanom i dan i noc pa vatra u klipove,posle nedaj boze kad napravi lom,kazu zaspao,a zasto je zaspao?

nikola

pre 6 godina

Po našem zakonu o saobraćaju je zabranjen veliki tj nedeljni odmor imati u kabini.Ne znam koliko se ta odredba poštuje ali znam da je zakonom propisana.

Hahaha

pre 6 godina

Spajaju lepo i korisno. Da vozaci (firme) vise potrose, a kao da ce se vozaci lepo odmoriti tu. Ovi ima da uzimaju racune od hoteldzija i da prihoduju dodatno.
Odoh u kamiondzije. Pa pa.

Butragenjo

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Čitam ovo i truckam se u kamionu dok odmaram i u isto vreme putujem prema Arizoni!Živeo,momak!

Magioo

pre 6 godina

Ja sam kamiondzija i potpuno podržavam primedbe Hrvatske, jer EU nije mnogo stalo za vozače koliko do pljačkanja a uvideli su da tu mogu da dobiju extra profit..
Nama je noćna mora da posle 19h nadjemo slobodan parking u Eu,da nebi probio vreme vožnje ( posle kojih slede drakonske kazne..) a hoće da im spavamo u hotelima..
Jednostavno radi se o milionima kamiona i ne postoje kapaciteti za to ..
Neko je u EU uvideo potencijal velikog profita .. milioni kamiona da ostave za nocenje samo po 50€ za taj vikend..
Zato pozdravljam braću Hrvate koji su kao i mi opljačkani i unazadjeni od istih tih 'prijatelja' ..

Vlada

pre 6 godina

@Zilot

Umor vozaca sam iskusio na svojoj kozi, kada me je umalo smrvio sleper zajedno sa zenom i detetom. Regularno ga preticem sa 120-130 i na trecinu puta krece samo ulevo. Ja na kocnicu ali nisam uspeo da usporim dovoljno zakaci mi haubu prikolicom pun sleper preko 40 tona, i samo je zguzva o ogradu bacio nas je kao pracku 3-4 kruga se auto okrenuo odskacuci po sred auto puta sreca ziva bila je noc pa niko nije bio iza nas da nas udari. Cerka tada 11 godina danas 17 i dalje ima traume i hvata je panika kada se vozi na otvorenom putu kolima, u gradu ne ali cim vidi otvoreni put katastrofa. Ili lekovi za smirenje, ili putovanje avionom pa makar bilo do susedne zemlje 30mi leta sa sve poletanjem i sletanjem. Isto tako skoro izmedju Jagodine i Cuprije samo vidim prvo oguljenu ogradu levo na auto putu, pa plastiku, onda tragove kocenja i onda sleper sa desne strane puta u jarku sa usinutom prikolicom. Odmah me je jeza prosla na svu srecu nije nikog pokupio, niti se izvrnuo, niti se otkacila prikolica vec se samo usinula ona poprecno pored puta a kabina gleda na pozadi.

Djavolji advokat

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ja, 5. decembar 2017 22:22) # Link komentara

Nemoj, molim te, da pricas gluposti. Roblje, kazes? Pa to roblje tamo je placeno suvim zlatom, to je jedan od najplacenijih poslova tamo. Moj zet je, vozeci kamion u Americi, sredio sebi kucu na Floridi i dobio penziju kakvu moze pola Evropskih vozaca samo da sanja.

boksi

pre 6 godina

haha:) pa pazi sad,to ovako ide,mali i slabi ce da puknu,a veliki prevoznici(nemci) postaju milioneri posto trenutno imaju finansija da ovaj zakon sprovedu u delo + dobijaju nove poslove posto se mali gase. korupcija u eu veca nego ikad

Manos

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

od 18 decembra ove godine, ta prica je zavrsena. Znaci, 11h voznje dnevno je limit, i 10 sati sna! Uvode elektronske logbukove. Slazem se da je posao robija, al je i zarada ozbiljna.

milos

pre 6 godina

Krajnje je vreme stati na put surovom kapitalizmu. Ovakvim globalnim tempom ljudi sami sebe unistavaju. Kapitalisti misle samo o svom zivotu ali ne i o zivotima svojih potomaka koji ce ziveti u nemogucem svetu koji upravo stvaraju. Tako i kamionidzije, koje je potrebno relaksirati, postaju tempirane bombe. Svet se mora presaltati iz sedme brzine u trecu jer ovo postaje pretis lonac koji samo sto ne eksplodira.

Dante

pre 6 godina

Imam firmu u Sloveniji. Moze takav zakon ali onda plcena po km ide na 2-2.5eur/km pa neka EU gradjani placaju coca-colu 3eur po litri.

achitwn

pre 6 godina

Ovi ima da uzimaju racune od hoteldzija i da prihoduju dodatno.Odoh u kamiondzije. Pa pa.
(Hahaha, 05. decembar 2017 21:50)
Kakav racun. Firma mu da CC i da sa njom placa. Nikakvi racuni i kes.

dusanko

pre 6 godina

U pravu su i jedni i drugi.Nenormalni uslovi u kojima rade vozaci i kojima je potreban ako ne i duzi odmor od tih 45 sati i nepostojeca infrastruktura za ovaj drugi predlog.Za to bi morala postojati stajalista i hoteli citavom trasom najprometnijih drumova jer ne moze vozac sa kamionom jednostavno da udje u neki centar grada trazeci smestaj jer nema gde drugde da prespava.

Amerikanac

pre 6 godina

@Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Pa uvode sada zakon kojim ces moci da vozis osam sati dnevno sto znaci nema vise dobre love. Kamiondzije su pravile pare jer voze po 16 sati dnevno ili 700 milja kao sto si napisao.

Miki

pre 6 godina

Sta mene briga za sigurni parking, gazde neka razmisljaju o tome. Ako radim 5 dana u nedelji necu valjda spavati i veliki odmor ko pas u kabini. Gazde neka spuste jos cenu prevoza sto se mene tice, al im ja voziti dzabe necu sigurno. Ziveo zakon, i sto pre da ga usvoje.

nsad

pre 6 godina

mislim da je ovde najveci problem pljackanje kamiona i tereta koje se i ovako desava dok momci spavaju u kamionima. zamislite koliki parking mora imati hotel-motel da mu dodje samo 5 slepere. ne mora vise. da li ce silaziti sa autoputa i ulaziti u gradove?

can

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Nisi ti baš dugo vozio čim nisi naučio zakonska pravila, koja su veoma striktna a kazne dosta visoke i za vozača i za kompaniju. Vozio sam više od 15 god. duge ture u tandemu kroz Kanadu i US, nedeljno oko 10.000 km. U Kanadi u 24 h (od 0 do 24 h) možeš imati najviše 13 h vožnje i još 4 h on duty not driving. 8 h moraš imati off. To je u praksi, u tandemu, uglavnom smene od po 6h. Na kraju ciklusa od 6 dana, obavezna je pauza od 36 h off duty. U praksi je to dva slobodna dana. U US. je malo drugačije. Tamo vožnja u cugu ne sme biti duža od 11 h, i posle toga mora se biti off 8 h.
Bilo kako, ne vidim razlog zašto bi neko proveo 2 dana koja ne radi u kamionu kada nije plaćen za to. Vožnje se planiraju tako da se to vreme provede kod kuće.

mikin

pre 6 godina

"... kabine vozila smatrale adekvatnim mestom za sprovođenje nedeljnog odmora, ako je vozilo parkirano na sigurnom parkiralištu koje ima potrebne sadržaje, poput tuševa i restorana."
Jel?! A mene bi kaznjavali zbog spavanja u automobilu kada bih tako parkirao vlastiti automobil na takvom istom parkingu putujuci na udaljene destinacije.

Vlada

pre 6 godina

I samo da dodam vozaci kamiona bi trebali da imaju neku vrstu kontrole poput elektronske naplate putarine, samo za vozace. Isprave koje bi bile daljinski skenirane i po tome bi se videlo koliko je koj vozac presao kilometara, koliko vozi i kada je imao zadnju pauzu, i koliko je prosecna brzina. I kada na skeniranju na sekciji nesto nije u redu odmah patrola zaustavlja, kazna za poslodavca i vozaca i iskljucivanje iz saobracaja. Ako je vozac umoran dok se ne odmori, ili ne dodje drugi. Vidjao sam prazne slepere kako jure 120-130 auto putem, ako ih uhvate-uhvate. A sve to zbog zgusnutih i nenormalnih termina pa skidaju granicnike elektronski i jure kao musice bez glave kako bi stigli ranije na utovar da mogu da se odmore par sati. Mnogi sleperi imaju vec opremu za pracenje kretanja i upozoravaju ako nema reakcije od vozaca, prate traku i saobracaj sami, pa cak i zaustavljaju vozilo pored puta ako se vozac ne odozove pa taktilna(vibracije) i zvucna upozorenja. Samo to je jos uvek dodatna oprema i retko ko ce ako pazari kamione da daje desetine hiljada na takve sigurnosne sisteme.

Vlada

pre 6 godina

@Ja

Zato sto je kaubojska drzava, mnogi poslovi koje radi tamo nisko kvalifikovana radna snaga ili uglavnom migranti je teska robija, poput kelnerisanja recimo. Kao sto znamo ne postoji tamo zakonski minimalna plata za njih ili je bas bas niska, tako da zive od uvlacenja u zadnjice(baksisa). Neki izadju 1000 dolara u nekoj birtiji, dok neki ne prave ispod 5000. Za razliku od toga u Svajcarskoj moj komsija zaradjuje 8000 franaka kao platu za kamiondziju, plus 200 franaka dnevno za smestaj i hranu. Ako spava u kamionu na parkinzima, i kupuje hranu neka mu ostane cisto 150 franaka puta 25 dana jednako je 3750 franaka bonus. I ako je zivot u Svajcarskoj skuplji nego u 99% SAD opet ostaje dosta. Naravno ne radi svaki mesec toliko dana da ne dolazi kuci, ali neka bude i samo 9 franaka nejmu posle troskova ostane polovina, znaci ako je u braku plata supruznika je cista. Minimalac kelner 4200 franaka cini mi se, plus napojnice pa vidi.

ukulele

pre 6 godina

Ne moze se preko noci naravno uvesti sve to Ali i ako se izglasa ovako nesto sasvim sigurno ce cena svih roba porasti i to puno. Svi koji komentarisu npr. hrvati da to nije moguce sprovesti ne znaju sta pricaju jer ce se ostaviti rok od recimo 5 godina za uskladjivanje sa zakonom. Pa i kad se budu ukidala vozila na fosilna goriva bice rok za potpuno ukidanje od minimum 15 godina kako vlasnicima novih vozila ne bi pala cena tih vozila na nivo sekundarnih sirovina. Tako ce se ovde ostaviti rok,pa ce se izgraditi kapaciteti na samim odmoristima ce se izgraditi puno motela sa sobama kao kutija pa ce onda opet propisati da kamiondzija mora imati bar 35 kvadrata u prosstoru u kom spava pa ce opet da se gradi i eto u nedogled o komforu i "realnim potrebama". Nema nista od toga. Izvinjavam se vozacima bilo cega ali i to je izbor u zivotu. Sta tek rudari da kazu, koji ne dobijaju za dorucak cak ni kavijar!

zicer

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj. 
(Ja, 05. decembar 2017 22:22) 

pa ti lepo ostavi kamion i radi negde za $1500 umesto $5-$7000 mesecno. onaj dan kad odlucis da vozis kamion moras se pomiriti sa tim da je to hleb sa 9 kora i da ce biti pakleno.mozes i da ides u skolu 10g i postanes doktor pa uzimas iste pare u usa ali i tad bi te smetalo sto su u sudenjaku male sobe i cimeru smrde patike pa bi trazio da uvedu zakon koji to regulise. kamijoni u usa imaju kabine od 4m2 i potpunu udobnos sa normalnim krevetima friziderom ormanima tv-om i uglavnom su do 5g starosti. bukvalno kao kamp kucica.parkiras kraj plaze i kupas se 2dana i razmisljas kakav stan ili kucu da napravis. samo malo maste treba. bar sam ja tako radio. govorim za usa ne za eu.

Dexterijus

pre 6 godina

Odakle infrastructura za npr parking od 200 ..300 kamiona I toliko soba ... posto ko bi zeleo u smestaj sa npr jos 2..3 nepoznata lika... Samo trosak koji ce se lomiti preko dzepova tih vozaca. Nece sigurno to platiti drzava, kompanije ili privatnici... S druge strane potrebno je uloziti u humanije uslove za vozace. Ali nemoze se preko kolena lomiti...

Ja

pre 6 godina

Nemoj, molim te, da pricas gluposti. Roblje, kazes? Pa to roblje tamo je placeno suvim zlatom, to je jedan od najplacenijih poslova tamo. Moj zet je, vozeci kamion u Americi, sredio sebi kucu na Floridi i dobio penziju kakvu moze pola Evropskih vozaca samo da sanja.
(Djavolji advokat, 06. decembar 2017 08:30
Pa ne znam šta tu je suvo zlato..vozači dobijaju 0.4-0.5 $ po milji a gazda naplaćuje oko 2$ pa i 3$ do po milji i kad odbije sve ostaje mu 1-1.5 $ po milji..zato uvek sa instrukcija za vozača se briše podatak o ugovorenoj ceni da vozač ne bi video..takodje samo deo vožnje se plaća vozaču jer ti od mesta gde si se istovario do mesta gde imaš drugu turu ima mnogo puta i po nekoliko stotina milja da se vozi a to se ne plaća nista

Magioo

pre 6 godina

Žao mi je Vlada kao i sve koji su doživeli traumatična iskustva zbog nas .. Krivi smo mi koji smo za volanom..Nije kriva država koja je dozvolila svojim tajkunima da tovare kamione sa teretima 3x vecim od dozvoljenog..( pogledajte puteve ).. što te naše nabedjene gazde teraju vozače da voze do besvesti.. itd.. zakoni i kazne za to postoje ali samo za one koji nisu bliske trenutnoj vlasti, koja god da bila..
Sa druge strane, svi ste svedoci naseg reagovanja i pomoci na magistralama kad nervozni vozaci putnickih vozila ulaze u makaze.. Ibarskom vise pratimo retrovizore da bi sačuvali nečiju usijanu glavu nego saobracaj napred..

T

pre 6 godina

@achitwn Kada placas za firmu, iako placas kreditnom karticom, dobijes u hotelu racun. Vidim da mi taj racun u inostranstvu izdaju bez problema, ocigledno nije samo srpska praksa.

Hahaha

pre 6 godina

Spajaju lepo i korisno. Da vozaci (firme) vise potrose, a kao da ce se vozaci lepo odmoriti tu. Ovi ima da uzimaju racune od hoteldzija i da prihoduju dodatno.
Odoh u kamiondzije. Pa pa.

Ja

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.

zilot

pre 6 godina

a kako ce Srbistan da odgovori na ovaj zakon EU,gazda da vozacu potvrdu da je bio raspoloziv,iako siromah umire za volanom i dan i noc pa vatra u klipove,posle nedaj boze kad napravi lom,kazu zaspao,a zasto je zaspao?

mikin

pre 6 godina

"... kabine vozila smatrale adekvatnim mestom za sprovođenje nedeljnog odmora, ako je vozilo parkirano na sigurnom parkiralištu koje ima potrebne sadržaje, poput tuševa i restorana."
Jel?! A mene bi kaznjavali zbog spavanja u automobilu kada bih tako parkirao vlastiti automobil na takvom istom parkingu putujuci na udaljene destinacije.

Djavolji advokat

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ja, 5. decembar 2017 22:22) # Link komentara

Nemoj, molim te, da pricas gluposti. Roblje, kazes? Pa to roblje tamo je placeno suvim zlatom, to je jedan od najplacenijih poslova tamo. Moj zet je, vozeci kamion u Americi, sredio sebi kucu na Floridi i dobio penziju kakvu moze pola Evropskih vozaca samo da sanja.

nikola

pre 6 godina

Po našem zakonu o saobraćaju je zabranjen veliki tj nedeljni odmor imati u kabini.Ne znam koliko se ta odredba poštuje ali znam da je zakonom propisana.

Dante

pre 6 godina

Imam firmu u Sloveniji. Moze takav zakon ali onda plcena po km ide na 2-2.5eur/km pa neka EU gradjani placaju coca-colu 3eur po litri.

Miki

pre 6 godina

Sta mene briga za sigurni parking, gazde neka razmisljaju o tome. Ako radim 5 dana u nedelji necu valjda spavati i veliki odmor ko pas u kabini. Gazde neka spuste jos cenu prevoza sto se mene tice, al im ja voziti dzabe necu sigurno. Ziveo zakon, i sto pre da ga usvoje.

Magioo

pre 6 godina

Ja sam kamiondzija i potpuno podržavam primedbe Hrvatske, jer EU nije mnogo stalo za vozače koliko do pljačkanja a uvideli su da tu mogu da dobiju extra profit..
Nama je noćna mora da posle 19h nadjemo slobodan parking u Eu,da nebi probio vreme vožnje ( posle kojih slede drakonske kazne..) a hoće da im spavamo u hotelima..
Jednostavno radi se o milionima kamiona i ne postoje kapaciteti za to ..
Neko je u EU uvideo potencijal velikog profita .. milioni kamiona da ostave za nocenje samo po 50€ za taj vikend..
Zato pozdravljam braću Hrvate koji su kao i mi opljačkani i unazadjeni od istih tih 'prijatelja' ..

Vlada

pre 6 godina

I samo da dodam vozaci kamiona bi trebali da imaju neku vrstu kontrole poput elektronske naplate putarine, samo za vozace. Isprave koje bi bile daljinski skenirane i po tome bi se videlo koliko je koj vozac presao kilometara, koliko vozi i kada je imao zadnju pauzu, i koliko je prosecna brzina. I kada na skeniranju na sekciji nesto nije u redu odmah patrola zaustavlja, kazna za poslodavca i vozaca i iskljucivanje iz saobracaja. Ako je vozac umoran dok se ne odmori, ili ne dodje drugi. Vidjao sam prazne slepere kako jure 120-130 auto putem, ako ih uhvate-uhvate. A sve to zbog zgusnutih i nenormalnih termina pa skidaju granicnike elektronski i jure kao musice bez glave kako bi stigli ranije na utovar da mogu da se odmore par sati. Mnogi sleperi imaju vec opremu za pracenje kretanja i upozoravaju ako nema reakcije od vozaca, prate traku i saobracaj sami, pa cak i zaustavljaju vozilo pored puta ako se vozac ne odozove pa taktilna(vibracije) i zvucna upozorenja. Samo to je jos uvek dodatna oprema i retko ko ce ako pazari kamione da daje desetine hiljada na takve sigurnosne sisteme.

Dexterijus

pre 6 godina

Odakle infrastructura za npr parking od 200 ..300 kamiona I toliko soba ... posto ko bi zeleo u smestaj sa npr jos 2..3 nepoznata lika... Samo trosak koji ce se lomiti preko dzepova tih vozaca. Nece sigurno to platiti drzava, kompanije ili privatnici... S druge strane potrebno je uloziti u humanije uslove za vozace. Ali nemoze se preko kolena lomiti...

boksi

pre 6 godina

haha:) pa pazi sad,to ovako ide,mali i slabi ce da puknu,a veliki prevoznici(nemci) postaju milioneri posto trenutno imaju finansija da ovaj zakon sprovedu u delo + dobijaju nove poslove posto se mali gase. korupcija u eu veca nego ikad

Vlada

pre 6 godina

@Ja

Zato sto je kaubojska drzava, mnogi poslovi koje radi tamo nisko kvalifikovana radna snaga ili uglavnom migranti je teska robija, poput kelnerisanja recimo. Kao sto znamo ne postoji tamo zakonski minimalna plata za njih ili je bas bas niska, tako da zive od uvlacenja u zadnjice(baksisa). Neki izadju 1000 dolara u nekoj birtiji, dok neki ne prave ispod 5000. Za razliku od toga u Svajcarskoj moj komsija zaradjuje 8000 franaka kao platu za kamiondziju, plus 200 franaka dnevno za smestaj i hranu. Ako spava u kamionu na parkinzima, i kupuje hranu neka mu ostane cisto 150 franaka puta 25 dana jednako je 3750 franaka bonus. I ako je zivot u Svajcarskoj skuplji nego u 99% SAD opet ostaje dosta. Naravno ne radi svaki mesec toliko dana da ne dolazi kuci, ali neka bude i samo 9 franaka nejmu posle troskova ostane polovina, znaci ako je u braku plata supruznika je cista. Minimalac kelner 4200 franaka cini mi se, plus napojnice pa vidi.

Vlada

pre 6 godina

@Zilot

Umor vozaca sam iskusio na svojoj kozi, kada me je umalo smrvio sleper zajedno sa zenom i detetom. Regularno ga preticem sa 120-130 i na trecinu puta krece samo ulevo. Ja na kocnicu ali nisam uspeo da usporim dovoljno zakaci mi haubu prikolicom pun sleper preko 40 tona, i samo je zguzva o ogradu bacio nas je kao pracku 3-4 kruga se auto okrenuo odskacuci po sred auto puta sreca ziva bila je noc pa niko nije bio iza nas da nas udari. Cerka tada 11 godina danas 17 i dalje ima traume i hvata je panika kada se vozi na otvorenom putu kolima, u gradu ne ali cim vidi otvoreni put katastrofa. Ili lekovi za smirenje, ili putovanje avionom pa makar bilo do susedne zemlje 30mi leta sa sve poletanjem i sletanjem. Isto tako skoro izmedju Jagodine i Cuprije samo vidim prvo oguljenu ogradu levo na auto putu, pa plastiku, onda tragove kocenja i onda sleper sa desne strane puta u jarku sa usinutom prikolicom. Odmah me je jeza prosla na svu srecu nije nikog pokupio, niti se izvrnuo, niti se otkacila prikolica vec se samo usinula ona poprecno pored puta a kabina gleda na pozadi.

ukulele

pre 6 godina

Ne moze se preko noci naravno uvesti sve to Ali i ako se izglasa ovako nesto sasvim sigurno ce cena svih roba porasti i to puno. Svi koji komentarisu npr. hrvati da to nije moguce sprovesti ne znaju sta pricaju jer ce se ostaviti rok od recimo 5 godina za uskladjivanje sa zakonom. Pa i kad se budu ukidala vozila na fosilna goriva bice rok za potpuno ukidanje od minimum 15 godina kako vlasnicima novih vozila ne bi pala cena tih vozila na nivo sekundarnih sirovina. Tako ce se ovde ostaviti rok,pa ce se izgraditi kapaciteti na samim odmoristima ce se izgraditi puno motela sa sobama kao kutija pa ce onda opet propisati da kamiondzija mora imati bar 35 kvadrata u prosstoru u kom spava pa ce opet da se gradi i eto u nedogled o komforu i "realnim potrebama". Nema nista od toga. Izvinjavam se vozacima bilo cega ali i to je izbor u zivotu. Sta tek rudari da kazu, koji ne dobijaju za dorucak cak ni kavijar!

Ja

pre 6 godina

Nemoj, molim te, da pricas gluposti. Roblje, kazes? Pa to roblje tamo je placeno suvim zlatom, to je jedan od najplacenijih poslova tamo. Moj zet je, vozeci kamion u Americi, sredio sebi kucu na Floridi i dobio penziju kakvu moze pola Evropskih vozaca samo da sanja.
(Djavolji advokat, 06. decembar 2017 08:30
Pa ne znam šta tu je suvo zlato..vozači dobijaju 0.4-0.5 $ po milji a gazda naplaćuje oko 2$ pa i 3$ do po milji i kad odbije sve ostaje mu 1-1.5 $ po milji..zato uvek sa instrukcija za vozača se briše podatak o ugovorenoj ceni da vozač ne bi video..takodje samo deo vožnje se plaća vozaču jer ti od mesta gde si se istovario do mesta gde imaš drugu turu ima mnogo puta i po nekoliko stotina milja da se vozi a to se ne plaća nista

zicer

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj. 
(Ja, 05. decembar 2017 22:22) 

pa ti lepo ostavi kamion i radi negde za $1500 umesto $5-$7000 mesecno. onaj dan kad odlucis da vozis kamion moras se pomiriti sa tim da je to hleb sa 9 kora i da ce biti pakleno.mozes i da ides u skolu 10g i postanes doktor pa uzimas iste pare u usa ali i tad bi te smetalo sto su u sudenjaku male sobe i cimeru smrde patike pa bi trazio da uvedu zakon koji to regulise. kamijoni u usa imaju kabine od 4m2 i potpunu udobnos sa normalnim krevetima friziderom ormanima tv-om i uglavnom su do 5g starosti. bukvalno kao kamp kucica.parkiras kraj plaze i kupas se 2dana i razmisljas kakav stan ili kucu da napravis. samo malo maste treba. bar sam ja tako radio. govorim za usa ne za eu.

Butragenjo

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Čitam ovo i truckam se u kamionu dok odmaram i u isto vreme putujem prema Arizoni!Živeo,momak!

milos

pre 6 godina

Krajnje je vreme stati na put surovom kapitalizmu. Ovakvim globalnim tempom ljudi sami sebe unistavaju. Kapitalisti misle samo o svom zivotu ali ne i o zivotima svojih potomaka koji ce ziveti u nemogucem svetu koji upravo stvaraju. Tako i kamionidzije, koje je potrebno relaksirati, postaju tempirane bombe. Svet se mora presaltati iz sedme brzine u trecu jer ovo postaje pretis lonac koji samo sto ne eksplodira.

can

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Nisi ti baš dugo vozio čim nisi naučio zakonska pravila, koja su veoma striktna a kazne dosta visoke i za vozača i za kompaniju. Vozio sam više od 15 god. duge ture u tandemu kroz Kanadu i US, nedeljno oko 10.000 km. U Kanadi u 24 h (od 0 do 24 h) možeš imati najviše 13 h vožnje i još 4 h on duty not driving. 8 h moraš imati off. To je u praksi, u tandemu, uglavnom smene od po 6h. Na kraju ciklusa od 6 dana, obavezna je pauza od 36 h off duty. U praksi je to dva slobodna dana. U US. je malo drugačije. Tamo vožnja u cugu ne sme biti duža od 11 h, i posle toga mora se biti off 8 h.
Bilo kako, ne vidim razlog zašto bi neko proveo 2 dana koja ne radi u kamionu kada nije plaćen za to. Vožnje se planiraju tako da se to vreme provede kod kuće.

Amerikanac

pre 6 godina

@Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

Pa uvode sada zakon kojim ces moci da vozis osam sati dnevno sto znaci nema vise dobre love. Kamiondzije su pravile pare jer voze po 16 sati dnevno ili 700 milja kao sto si napisao.

dusanko

pre 6 godina

U pravu su i jedni i drugi.Nenormalni uslovi u kojima rade vozaci i kojima je potreban ako ne i duzi odmor od tih 45 sati i nepostojeca infrastruktura za ovaj drugi predlog.Za to bi morala postojati stajalista i hoteli citavom trasom najprometnijih drumova jer ne moze vozac sa kamionom jednostavno da udje u neki centar grada trazeci smestaj jer nema gde drugde da prespava.

Manos

pre 6 godina

Tako i treba..vozio sam kamion u Americi i to je gore od najgore robije..svi žive u kamionu a danju voze po 600-700 milja tj 1000 km mnogo puta i više..ne postoji nikakav zakon niti bilo šta da te zaštiti koliko ćeš da vozis ili da imaš bar neki smestaj.
(Ja, 05. decembar 2017 22:22)

od 18 decembra ove godine, ta prica je zavrsena. Znaci, 11h voznje dnevno je limit, i 10 sati sna! Uvode elektronske logbukove. Slazem se da je posao robija, al je i zarada ozbiljna.

achitwn

pre 6 godina

Ovi ima da uzimaju racune od hoteldzija i da prihoduju dodatno.Odoh u kamiondzije. Pa pa.
(Hahaha, 05. decembar 2017 21:50)
Kakav racun. Firma mu da CC i da sa njom placa. Nikakvi racuni i kes.

nsad

pre 6 godina

mislim da je ovde najveci problem pljackanje kamiona i tereta koje se i ovako desava dok momci spavaju u kamionima. zamislite koliki parking mora imati hotel-motel da mu dodje samo 5 slepere. ne mora vise. da li ce silaziti sa autoputa i ulaziti u gradove?

Magioo

pre 6 godina

Žao mi je Vlada kao i sve koji su doživeli traumatična iskustva zbog nas .. Krivi smo mi koji smo za volanom..Nije kriva država koja je dozvolila svojim tajkunima da tovare kamione sa teretima 3x vecim od dozvoljenog..( pogledajte puteve ).. što te naše nabedjene gazde teraju vozače da voze do besvesti.. itd.. zakoni i kazne za to postoje ali samo za one koji nisu bliske trenutnoj vlasti, koja god da bila..
Sa druge strane, svi ste svedoci naseg reagovanja i pomoci na magistralama kad nervozni vozaci putnickih vozila ulaze u makaze.. Ibarskom vise pratimo retrovizore da bi sačuvali nečiju usijanu glavu nego saobracaj napred..

T

pre 6 godina

@achitwn Kada placas za firmu, iako placas kreditnom karticom, dobijes u hotelu racun. Vidim da mi taj racun u inostranstvu izdaju bez problema, ocigledno nije samo srpska praksa.