Hrvatska ne želi "Ina-MOL rat" sa Mađarima

Postoji jasna politička volja za rešavanje otvorenog pitanja Ina-MOL koje opterećuje odnose dve države.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2017.

19:36

Hrvatska ne želi
Foto: Thinkstock

To je istakao premijer Hrvatske Andrej Plenković posle razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Plenković i Orban su ocenili da su ukupni odnosi Mađarske i Hrvatske dobrosusedski i prijateljski, a izrazili su i spremost za reševanje pitanja Ina-MOL, saopštila je hrvatska vlada.

Posle susreta u Budimpešti, gde se održava sastanak šefova vlada zemalja istočne i srednje Evrope i Kine, Plenković je rekao je Mađarska spremna da pomogne proces otkupa MOL-ovih akcija u hrvatskoj Ini.

"Mađarska je spremna postići dogovor koji bi bio pravičan o otkupu MOL-ovih akcija, na način da se zatvori pitanje koje, nažalost, zbog niza okolnosti predstavlja opterećenje u odnosima dve zemlje", rekao je Plenković.

On je dodao da Hrvatska i Mađarska imaju izvrsne odnose i intenzivnu komunikaciju i ocenio da se treba fokusirati na ono što dve zemlje povezuje.

Što se tiče članstva Hrvatske u OECD-u, Plenković je rekao da se ne radi o mađarskoj blokadi budući da u ovom trenutku formalni proces pregovora o članstvu nije niti počeo.

"Mađarska će, siguran sam, podržati Hrvatsku u tom procesu", rekao je hrvatski premijer.

Orban je rekao da je poslednjih nekoliko godina postignut napredak u odnosima dve zemlje, navela je hrvatska Vlada u saopštenju.

"Imamo odlične političke odnose dve vlade i imamo odlične istorijske odnose dva naroda. Ne želimo ih trovati pitanjima poput Ina-MOL", rekao je Orban.

On je rekao da to otvoreno pitanje treba rešiti što pre i da ga u Mađarskoj ne smatraju pitanjem Vlade već poslovnim pitanjem, ali da Vlada podržava pronalaženje rešenja i da je spremna da pomogne.

Bivši hrvatski premijer i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader bio je osuđen za primanja mita od predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku "Ina-Mol" i "Hipo banka" na osam i po godina zatvora.

U slučaju "Ina-MOL" Sanader je bio osuđen zbog primanja višemilionskog mita da bi bi majđarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. Ustavni sud srušio je tu presudu i tražio novo suđenje.

Hrvatsko pravosuđe i Hernadija tereti za podmićivanje Sanadera, ali je Mađarska odbila da ga izruči Hrvatskoj.

Hrvatska je pred arbitražnim sudom u Ženevi tužila MOL, ali je sud odbacio tu tužbu utvrdivši da nije dokazano da su ugovori Ine i MOL iz 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Krajem prošle godine premijer Plenković najavio da Vlada kreće u postupak povratka naftne kompanije Ina u hrvatsko vlasništvo, odnosno u otkup akcija Ine od MOL, a početkom ove godine švajcarskom saveznom sudu podneta je tužba za poništenje arbitražne odluke. Švajcarski sud je nedavno odbacio i tu tužbu.

MOL-a u vlasništvu ima 49,1 odsto akcija Ine, a hrvatske Vlade 44,84 odsto i ima pravo prvootkupa akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: