Pet zemalja koje proteruju dizelaše, spremni?

Zemlje širom sveta sada kao se utrkuju koja će pre objaviti da zabranjuje dizel-motore.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

15:40

Pet zemalja koje proteruju dizelaše, spremni?
(Foto: Thinkstock)

Kina, najveće svetsko tržište automobila, radi na planu da zabrani proizvodnju i prodaju vozila koja za pogon koriste fosilna goriva.

Indija, Francuska, Britanija i Norveška takođe žele čistija vozila.

U Nemačkoj, kancelarka Angela Merkel najavila je da je samo pitanje vremena kada će zemlja koja je stvorila savremeni automobil, kako kaže, postaviti nova pravila.

Evo još nekih:

Britanija: U julu ove godina, vlasti Britanije saopštile su da će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizel motora počevši od 2040. godine, u sklopu nastojanja da se smanji zagađenost vazduha. Inače, skoro 2,7 miliona novih automobila registrovano je u Kraljevstvu 2016. godine, što je čini šestim najvećim tržištem.

Francuska: Vlada kaže da želi da obustavi prodaju vozila sa pogonom na gas i dizel do 2040. godine, jer se bori protiv globalnog zagrevanja.

Nakon tog datuma, proizvođačima automobila će biti dozvoljeno samo da prodaju automobile koji rade na električni pogon. Hibridni automobili će takođe biti dozvoljeni.

Učešće automobila na električnim, hibridnim i alternativnim gorivima u Francuskoj je malo - oko 4% - ali brzo raste. Prodaja tih vozila porasla je za 25% u prvom kvartalu 2017.

Indija: Vlada te zemlje saopštila je da bi svako vozilo od 2030. prodato u zemlji trebalo se napaja na struju.

Norveška: Vladin plan ukazuje na jasan cilj: Svi novi putnički automobili i kombiji prodati u 2025. godini trebalo bi da budu vozila sa nultom emisijom gasova.

Inače, u toj zemlji oko 40% svih vozila prodatih u zemlji prošle godine bile su električna ili hibridna vozila.

Austrija, Danska, Irska, Japan, Holandija, Portugal, Koreja i Španija postavile su ciljeve za prodaju električnih automobila. I u SAD su počeli da objavljuju takve planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: