Ciprasu ovacije, Varufakisu znoj

Pregovori na vanrednom sastanku ministara evrozene upravo su počeli, a istovremeno, grčki premijer Aleksis Cipras dočekan je uz ovacije u parlamentu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.06.2015.

15:01

Default images
Foto: Beta/AP

Cipras je stigao na današnju debatu o referendumu i dobio aplauz od njegovih poslanika.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je rano jutros naciju na održavanje referenduma o oštrim merama štednje koje zahtevaju strani kreditori, odbijajući ultimatum poverilaca i prepuštajući odluku koja bi mogla da odluči sudbinu Grčke glasu naroda, navodi britanska agencija.

Na pregovorima u Briselu je grčki ministar finansija Janis Varufakis koga ne čekaju laki pregovori.

"Ovo je tužna odluka za Grčku, jer je zatvorila vrata daljim pregovorima... Mi ćemo danas na sastanku saslušati grčkog ministra finansija a onda ćemo razgovarati o budućim posledicama", rekao je radnije danas šef evrogrupe. Ministri finansija država Evropske unije članica zone evra su u Briselu počeli raspravu o dopunama ponude za pomoć Grčkoj ali i “planu B” za grčku krizu, ako vlada u Atini ne plati dospele dugove do 30. juna i bankrotira, a jedna od glavnih mera će biti obustava prometa kapitala i bankarskih isplata u Grčkoj.

Biće razmotreno i kako otkloniti štetne posledice, za tržišta i berze ostalih 18 država evrozone ukoliko Grčka obustavi plaćanja i verovatno izađe iz zone evra.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland bi večeras trebalo telefonom da još jednom razgovaraju s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u pokušaju da otklone prepreke za dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: