Ciprase, seti se oktobra 2011.

Oktobra 2011. Papandreu je predložio referendum o sporazumu koji je vlada postigla s poveriocima, i zato izgubio vlast, a Cipras je bio kategorično protiv.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.06.2015.

10:37

Default images
Foto: Beta/AP

Noćašnja dramatična objava premijera Aleksisa Ciprasa na svim centralnim TV-kanalima da će 5. jula u Grčkoj biti sproveden referendum o još neutvrđenim uslovima kreditora za dobijanja međunarodne finansijske pomoći, navela je medije da jutros podsete šta je on govorio o referendumu kada ga je, iz sličnih razloga, tražio tadašnji premijer, Jorgos Papandreu.

Oktobra 2011. Papandreu je predložio referendum o sporazumu koji je njegova vlada postigla s poveriocima, i zato je izgubio vlast, a tadašnji vođa opozicije, Aleksis Cipras je bio kategorično protiv.

"Referendum znači bankrot", rekao je tada Cipras, i ocenio da je takav predlog tadašnjeg premijera "znak očajanja" da bi "izbegao izbore". Cipras je tada, pre četiri ipo godine, zahtevao izbore očekujući pobedu svoje koalicije Siriza - do čega je i došlo januara ove godine, "da bismo rekli veliko 'Ne!' politici štednje i zahtevali kreativnu obnovu zemlje, politiku javnih investicija za povratak razvoju.., a ne da ropski idemo u katastrofu".

Papandreu koji je posle gubitka vlasti napustio nekada vladajuću socijalističku stranku PASOK i sada predvodi novi mali Pokret demokratskih socijalista, (KIDISO), jutros je ocenio da noćašnja Ciprasova odluka o referendumu, "posle pet meseci tumaranja, znači svaljivanje totalnog pregovaračkog neuspeha njegove vlade na grčki narod".

To se ne može porediti s predlogom za referendum 2011. godine kada je njegova vlada, podsetio je Papandreu, "postigla najveći otpis duga u svetskoj istoriji i htela je (da na referendumu) dobije nalog grčkog naroda za nov kurs progresivnih promena".

Dok je Cipras tada predlog referenduma nazvao "kockanjem koje vodi bankrotu.., on sada, kada sporazuma (s kreditorima) nema, (odlukom o referendumu) u najboljem slučaju ne samo da izbegava odgovornost, već pokazuje kukavičluk", ocenio je danas Papandreu, i od Ciprasa zatražio prevremene izbore.

"U svakom slučaju, mi kažemo 'DA!' našem ostanku u zoni evra", zaključio je Papandreu.

Ciprasova najava referenduma je užasnula opozicione partije, a ispred bankomata u Atini tokom noći su se stvorili redovi građana koji povlače novac.

Ultradesničarska Zlatna zora je jedina opoziciona stranka koja nije osudila odluku Vlade o referendumu 5. jula, dok je glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija koja je predvodila koalicionu vladu do prevremenih januarskih izbora, ocenila da Ciprasova vlada zastupa izlazak Grčke iz evrozone i iz Evropske unije.

U podne je hitna sednica Parlamenta radi ratifikacije odluke o referendumu, a danas će se u Briselu sastati ministri finansija 19 zemalja evrozone radi, kako se najavljuje, poslednjeg pokušaja da se dođe do obostrano prihvatljivog sporazuma.

Cipras je objasnio da će pitanje na referendumu biti prihvatanje ili odbijanje uslova kreditorske trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, za nov sporazuma o pomoći Grčkoj, kojim bi ona izbegla bankrot, moguć već u utorak, 30. juna, kada bi trebalo da isplati junsku ratu otplate kredita MMF-u, i plate i penzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: