Bajden upozorio: Kriza se produbljuje, veliki deo Amerike pati

Vašington -- Ekonomska kriza u SAD se produbljuje, upozorio je američki predsednik Džozef Bajden.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Ken Cedeno / POOL
Foto: Epa, Ken Cedeno / POOL

On je poručio da administracija sada mora da preduzme velike akcije kako bi pomogla Amerikancima.

Bajden je, obraćajući se u petak u Beloj kući dok je predstavljao plan ekonomskog oporavka zbog korona virusa, rekao da administracija mora da reaguje "odlučno i hrabro" kako bi pomogla Amerikancima kojima su plate smanjene i koji se suočavaju s problemima, prenosi Rojters.

Američki predsednik je rekao da njegov plan, u iznosu od skoro dve hiljade milijardi dolara, ima podršku biznisa, radničkih sindikata, Vol strita i vodećih kompanija.

"Veliki deo Amerike pati. Virus se naglo širi. Porodice su gladne. Ljudi su u opasnosti da budu izbačeni iz domova. Ponovo se zatvaraju radna mesta. Moramo da preduzmemo nešto", poručio je Bajden.

On je dodao da će, ako se odmah bude delovalo, ekonomija biti snažnija, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Bajden je, kako prenosi Glas Amerike, potpisao dve uredbe čiji cilj je da se ubrza isplata jednokratne novčane pomoći porodicama kojima je najviše potrebna i poveća pomoć u hrani za decu kojoj su školski obroci obično glavni izvor ishrane.

Bajden, koji je predložio novi paket ekonomske pomoći zbog pandemije u iznosu od 1,9 hiljadu milijardi dolara, pokušava da uredbama ublaži poteškoće s kojima se Amerikanci suočavaju dok se u Kongresu pregovara o njegovom predlogu.

Borba protiv pandemije korona virusa je trenutno prioritet nove administracije u Vašingtonu.

Recesija izazvana pandemijom teško je pogodila Amerikance - oko 16 miliona trenutno prima neku vrstu pomoći za nezaposlene, dok 29 miliona nema dovoljno hrane.

Žene, pripadnici manjina i radnici u uslužnom sektoru koji imaju niske zarade naročito su teško pogođeni pandemijom, a nezaposlenost među Afroamerikancima i hispancima veća je nego među belcima.

Direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajan Dis rekao je da je "ovo opasan trenutak za ekonomiju" i naglasio da uredbe nisu zamena za sveobuhvatni paket pomoći, ali da će "obezbediti ključnu podršku milionima američkih porodica".

"Bez odlučne akcije, u opasnosti smo da upadnemo u veoma ozbiljne ekonomske probleme, još ozbiljnije od trenutne krize", rekao je Dis i dodao da će sa članovima Kongresa u nedelju razgovarati o dodatnoj pomoći.

U prvoj uredbi, Bajden je od Ministarstva finansija zatražio da razmotri korake za poboljšanje isplate ranije odobrene jednokratne novčane pomoći.

"Mnogi Amerikanci suočavali su se sa problemima tokom isplate prve runde direktne novčane pomoći, a do 8 miliona domaćinstava nije dobilo čekove izdate u martu", navodi se u dopisu Bele kuće.

Bajden, takođe, pokušava da poboljša pristup hrani za milione dece koja propuštaju obroke zato što su škole zatvorene zbog pandemije.

Predsednik je od Ministarstva poljoprivrede zatražio da razmotri nove smernice o povećanju pomoći porodicama koje zavise od škola da bi obezbedile glavni obrok za decu.

Porodice sa troje dece mogle bi da primaju dodatnu pomoć od više od 100 dolara na svaka dva meseca.

Bajdenovom drugom uredbom obnovljeno je pravo na kolektivno pregovaranje i zaštita radnika, ukidanjem tri uredbe koje je prethodno doneo bivši predsednik Donald Tramp.

Uredbom se promoviše i minimalna cena rada od 15 dolara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu