U Srbiji 42 radnika staradala na radnom mestu

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je da se veliki broj poslodavaca prema bezbednosti i zdravlju na radu odnosi neodgovorno.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

09:06

U Srbiji 42 radnika staradala na radnom mestu
(Foto: Thinkstock.com)

Kako su saopštili, prošle godine 42 radnika u Srbiji stradala su na radnim mestima.

"Neodgovoran odnos poslodavaca ogleda se kroz neprijavljivanje radnika, neosposobljavanje za bezbedne uslove rada, neopremanje sredstvima i opremom za ličnu zaštitu i neomogućavanje redovnih sistematskih pregleda", saopštio je taj sindikat povodom 28. aprila - Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

Istaknuto je da svaki radnik ima pravo na zdravu i bezbednu radnu okolinu i da "niko ne bi trebalo da ima dilemu šta mu je najvažnije jer su život i zdravlje iznad svega".

"Sigurni i zdravi uslovi rada tokom celog radnog veka su dobri za sve - radnika, biznis i društvo u celini. U Srbiji se, međutim, decenijama toleriše nemaran odnos, ne samo prema bezbednosti na radu, već prema ukupnoj sigurnosti i zdravlju ljudi", ocenio je Samostalni sindikat.

Dodaje se da su najugroženiji radnici u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji, kao i mladi i radnici u malim i srednjim preduzećima koji rade rizične poslove, bez neophodne obuke i ne traže zaštitu sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: