Vesti -

Potencijal žena slabo iskorišćen

Beograd -- Bez obzira na trend povećanja broja žena na čelnim funkcijama, statistički podaci ukazuju na njihov izrazito slabo iskorišćen ekonomski potencijal.

Izvor: Tanjug
Podeli

Inače, preduzetnice u Srbiji čine četvrtinu ukupnog broja privrednika, rečeno je na okruglom stolu "Nacrt Rezolucije o podršci Narodne skupštine Srbije razvoju ženskog preduzetništva".

Upravo ta rezolucija, koja bi pred Skupštinom Srbije trebalo da bude predstavljena novembra ove godine u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta, veoma je značajna, jer treba da omogući ženama, koje i zapošljavaju ljude i pune budžet Srbije, zakonski okvir za njihovo lakše poslovanje, istakla je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović.

Ona je objasnila da Vlada Srbije poslednjih godina sve više stavlja naglasak na žensko preduzetništvo i nastoji da omogući dobro poslovno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, ali da ključni problem predstavlja nedovoljna doslednodnost u sprovođenju svih zakona, propisa i strategija koje na to utiču.

Obradović je na okruglom stolu, koji je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, ukazala na podatak da je svega 38,1 odsto žena od 15 do 64 godina bilo zaposleno u aprilu 2013, u odnosu na 53,6 odsto muškaraca, kao i da među zaposlenim ženama tek 15,6 odsto obavlja samostalni posao, dok to čini 30,5 odsto zaposlenih muškaraca.

"U Srbiji se žene odlučuju za otvaranje preduzeća, većinom iz nužde, i suočavaju se sa brojnim poteškoćama prilikom osnivanja i vođenja poslovanja", rekla je Obradović.

Iako je većina poteškoća zajednička za oba pola, dodala je ona, u mnogim slučajevima te teškoće imaju poseban uticaj na preduzetnice, jer su uslovljene izborom sektora, rodnom diskriminacijom, postojanjem stereotipa, nedovoljno razvijenom i nefleksibilnom brigom o deci, kao i teškoćama usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza.

"To su zadaci kojima će se baviti Ženska parlamentarna mreža u narednom peridu. Mrežu čine 84 poslanice, i to je zavidna cifra kojom mogu da se izvrše određeni pritisci svakodnevnim insistiranjem u Parlamentu i našim radnim telima", rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, Srpska napredna stranka ima najveću odgovornost u toj priči, s obzirom da od 84 poslanice, čak 53 se nalaze u poslaničkom klubu SNS.

"To je obavezujuća brojka i ne mozemo da dozvolimo taj luksuz da samo budemo dekoracija u parlamentu. Dobar broj poslanica su preduzetnice, vlasnice u svojim gradovima, na čelu velikih i ozbiljnih firmi. Samo ih treba ohrabriti da zaista govore o tome u parlamentu. Na nama je da pokažemo da nismo samo dizači ruke, već da se borimo za određene ideje", poručila je Obradović.

Predsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Aleksandra Tomić ocenila je da uloga i inicijative koje bi Udruženje poslovnih žena moglo da predloži i Vladi Srbije i tom odboru, a pogotovo ukazivanje na probleme u poslovanju, ima veliki značaj, s obzirom da se Srbija, kako je rekla, nalazi na prekretnici u ekonomskom smislu.

"Takve inicijative i probleme potrebno je da udruženja iznosi i time pritiskaju i zakonodavnu i izvršnu vlast", rekla je Tomić.

Ona je dodala da će Rezolucija o podršci Narodne skupštine Srbije razvoju ženskog preduzetništva biti završni dokument s kojim treba da se kruniše prva faza saradnje između UPŽ Srbije i Parlamenta.

"To će sigurno otvoriti nova poglavlja u ekonomiji Srbije, počev od toga da će muškarci u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti gledati drugačije na tu temu, da će poštovati i čuti ono što preduzetnice govore, jer će shvatiti da su žene, koje su obično stub u kući i privredi, nezaobilazni faktor u društvu čije mišljenje će morati da čuju", poručila je Tomić.

Predsednica Udruzenja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić predstavila je dosadašnje aktivnosti tog udruženja i rezultate projekta "Preduzetnice doprinose", istakavši važnost podsticanja ženskog preduzetništva u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.