Grad na Limu dobija još jednu toplanu na biomasu: Pribojcima upola manji računi za grejanje

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove gradske toplane na biomasu u Priboju, održan je prvi inicijalni sastanak.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2020.

10:51

Grad na Limu dobija još jednu toplanu na biomasu: Pribojcima upola manji računi za grejanje
Foto: RINA

Sastanak je održan sa predstavnicima izvođača, konzorcijumom Južna Bačka iz Novog Sada, ali i sa predstavnicima svih činilaca ovog projekta, na kome su tačno precizirani rokovi za izgradnju nove toplane.

"Pripremni, odnosno zemljani radovi na izgradnji gradske toplane na biomasu u Priboju počeće u avgustu, dok građevinski radovi startuju 10.septembra. Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda je završen, odabran je i izvođač, a tender za zamenu podstanica je u toku. Radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone. " rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Podsetimo, buduća toplana biće snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Uz opštinu Mali Zvornik, Priboj je prva lokalna samouprava u Srbiji, koja će na ovaj način dosadašnja fosilna goriva, u potpunosti zameniti biomasom.

Pribojci koji se greju na daljinski sistem imaće ubuduće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, korisnici će plaćati onoliko koliko potroše, uštede energente biće najmanje 50 odsto, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budzetu. Izgradnjom toplane na biomasu, pored energetske efikasnosti, neće biti zanemarljiv ni ekološki efekat. Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem grejanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: