Vesti -

Galenika dala 1 mil. € za skulpture

Beograd -- „Galenika" je krajem 2009. i početkom 2010. godine potrošila neverovatnih 1,1 milion evra na kupovinu 11 umetničkih skulptura koje krase krug ove fabrike.

Izvor: Press
Podeli

Zanimljivo je da dok se, sada već bivši, menadžment „Galenike" bavio kupovinom skupih umetnina, Narodni muzej u Beogradu tokom cele 2010. nije imao novca da otkupi nijedno vajarsko delo, navodi Press.

Izrada i livenje 11 skulptura povereni su umetničkoj livnici „Braća Jeremić" iz Vrčina, a narudžbine je potpisao direktor „Galenike" Nenad Ognjenović.

U Narodnom muzeju u Beogradu rekli su da obogaćuju svoje zbirke poklonima, arheološkim iskopavanjima i otkupima, ali da nemaju toliko para kao „Galenika" da kupuju vajarska dela. "Veliki broj faktora utiče na izbor kulturnih dobara kojima će biti obogaćen fond Narodnog muzeja. Jedan od nama izuzetno važnih načina razvoja zbirki su pokloni darodavaca, koji zavređuju posebnu zahvalnost. Sticajem svih okolnosti tokom 2010. godine Narodni muzej nije otkupio nijednu skulpturu", kaže Gordana Grabež, zadužena za odnose sa javnošću u Narodnom muzeju.

Tako je „Galenika", u junu 2009. godine za izradu, livenje, obradu, poliranje, patiniranje i završnu izradu dve skulpture - „Hipokrat" i „Higija", obe visoke tri metra, odrešila kesu za čak 280.000 evra. Mesec dana pre toga, „Galenika" se obavezala da plati i skulpturu „Mislilac" oko 30.000 evra.

Sve tri skulpture rađene su po preporuci akademskog vajara Svetomira Radovića, koji je poznat i po izradi idejnog rešenja obeliska „Večna vatra" na Ušću, postavljenog svojevremeno u znak sećanja na otpor NATO agresiji.

Već u januaru 2010. „Galenika" je poručila još četiri skulpture: od toga dve - „Devojka sa vencem" i „Rimljanka", takođe vajara Radovića, i skulpture „Beli anđeo" i „Sveti Sava", dela vajara Miodraga Živkovića. Za njih je ukupno dato više od pola miliona evra, odnosno ravno 542.966 evra.

Radnici „Galenike", koji su Pressu i dostavili račune za ove skulpture, kažu da tu nije kraj, pa tvrde da se novac proćerdao i na još četiri vajarska dela. Za skulpturu „Balerina" „Galenika" je dala oko 28.000 evra, isto kao i za skulpturu „ Devojka sa lirom", dok je za dve skulpture „Vestelinka" i „Majka sa detetom" plaćeno 224.000 evra.

Kada se sve to sabere, dolazi se do neshvatljive činjenice da je za manje od godinu dana iz fabrike lekova otišlo na umetničke skulpture više od milion evra.

Izvršni direktor livnice „Braća Jeremić" Gordan Radenković tvrdi da jedna skulptura košta od 80.000 do 100.000 evra bruto, u zavisnosti od zahtevnosti izrade.

"Logično je što su skulpture rađene kod nas jer u ovom delu Evrope jedino mi i jedna livnica iz Zagreba možemo da odgovorimo zadatku. Nas preporučuju vajari i upravo su oni ti koji sugerišu gde da se izradi određeno umetničko delo. Sa oba autora dugo sarađujemo", kaže Radenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.