BG: Bankrotiraću zbog "švajcarca"

Marko Vasić živi sa suprugom i dvoje dece na Zvezdari, u stanu koji je kupio na kredit indeksiran u švajcarskim francima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

17:51

Default images
Foto: Beta/AP

Kada se Vasić pre nekoliko godina zadužio, jedan franak je vredeo 50 dinara, a danas je to dva puta toliko.

"Zadužio sam se u francima kad je bio oko 50 dinara, a nakon jučerašnjeg skoka to je ispalo veliko opterećenje. Bankrotiraćemo svi koji imamo ovakve stambene kredite. A kad ne budemo mogli da servisiramo usluge, za nama će ići i banke", rekao je Vasić Tanjugu.

Na stranu to što problem sa ovim kreditima ima odranije, od juče rata mu je, kaže Vasić, preko noći porasla za 90 evra.

"Govoreći u evrima, jer je preglednije, rata mi je od juče sa 460 evra, danas skočila na 550 evra. To je veliki udar na svačiji kućni budžet, verujem da je i država shvatila da mora da reaguje i to brzo", poručio je on.

Vasić je dodao da i on i supruga rade u privatnom sektoru, gde je "gore nego u državnom".

"Državni sektor i prima neke plate, a kod nas su neredovne, smanjene i katastrofalna je situacija. Ako se nešto ne preduzme hitno mi idemo dole, a za nama idu i banke, to je neminovno. Supruga sada zarađuje samo 20.000 dinara, a do skoro je imala platu od 40.000", kazao je Vasić.

On je rekao da se zaduženi u švajcarcima uzdaju u Narodnu banku Srbije (NBS) da će naći neko rešenje i da će im pomoći.

"Ukoliko NBS donese neko rešenje da se krediti indeksiraju u evre, na dan kad smo se zaudužili banke neće imati gubitke. Ako pričamo o pravednosti, to bi bilo jedino rešenje koje bi pomoglo klijentima koji su već u problemu i po starom kursu na kamoli ovom sada", rekao je sagovornik Tanjuga.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović poručio je građanima da ne paniče i da prate situaciju, jer svejedno za jedan dan ne može ništa da se uradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: