Vučić: "Ako bude problema sa strujom - nema izvoza i tačka"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Ljubljane i tom prilikom komentarisao energetsku krizu koja poslednjih dana trese Evropu, ali i svet.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.10.2021.

19:45

Vučić:
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

"Iznenada se približavamo velikom, možda i najvećoj krizi posle korone sa kojom se svet suočava. Kina već ima restrikcije električne energije, gasa, a ta kriza pogađa i celu Evropu. Cena gasa je dostigla i 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara. Da vidite kolika je to razlika - mi ga danas kupujemo po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Vučić dodavši da je bila veoma pametna odluka da izgradimo gasovod.

Vučić je rekao da Srbija gasa ima, kao i dovoljno struje za sebe, a dodao je da je jedan od razloga ove krize u Evropi uvođenje "karbon-taksi", dok je drugi razlog taj što su zemlje, u februaru i martu misleći da izlazimo iz korona-krize, sve industrijske kapacitete snabdele jeftinim gasom, potrošili ga, a da sa Rusijom nisu na vreme napravili ugovore o dugoričnom zakupu gasa, pa Putin sada može da odlučuje o ceni.

Vučić: Ona je naša, ona je ovo donela Srbiji

"Najbitnije je to da ćemo imati dovoljno struje i gasa. Ljudima će biti topli domovi - biće i struje i gasa, imaćemo više nego mnogi drugi u Evropi", istakao je predsednik.

Vučić je zatim naglasio da ne pamti kada smo se suočavali sa nekim ovako teškim. "A setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A ovo izgleda teže nego sve ostale krize", dodao je.

Vučić: Za dva sata; nema tih kola koja danas to mogu

Podsetio je i da su Smederevo i Bor naša dva najveća izvoznika, te da treba da se vidi kako obezbediti struju i gas za njih, ali ne samo za njih, te da je već 14 turskih kompanija došlo kod njega i svi se žale na cene struje.

"Ali šta da radimo, cene se formiraju na slobodnom tržištu", dodao je predsednik.

Vučić: "Preko 7 odsto"; "Ponosan sam, ovo je Srbija" FOTO/VIDEO

Najavio je da će jedan od zahteva koje će sutra uputiti Angeli Merkel i Emanuelu Makronu biti taj da se i Srbiji pomogne kada je reč o energetici, kao što se već pomaže nekim evropskim zemljama.

Kada je reč velikim o infrastrukturnim projektima, Vučić je istakao da smo "imali sreće što smo sve ovo gradili i izgradili", kada se u obzir uzme to koliko je rasla cena građevinskog materijala, struje itd. Takođe, naveo je da postoji i mnogo velikih planova za budućnost.

Vučić: "Biće 440 evra" VIDEO

"Ali, ako bude problema sa strujom - nema izvoza struje i tačka. Građani Srbije će imati struju i nećemo im povećavati cene, bar ne u dogledno vreme", rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da je dolazak Ursule fon der Lajen u Srbiju izuzetno dobra stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: