Ostvaruje se san srpskih vozača posle 50 godina: "Da rasteretimo 'magistralu smrti'" FOTO

Čačak -- Izgradnjom deonice auto-puta od Preljine do Požege rasteretiće se obilaznica oko Čačka i magistralni put koji prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Na taj način smanjiće se saobraćajne gužve, ali i broj udesa koji su na ovoj deonici puta česta pojava.

Nakon probijanja prvog tunela u mestu Trbušani kod Čačka, na oduševljenje svih vozača, već su vidljivi i prvi kilometri asfalta na "Milošu Velikom".

"Građani su previše čekali, o ovom auto-putu priča se punih pedeset godina, a tek poslednjih se intezivno na tome i radi. Deonica auto-puta od Preljine do Požege dugačka je 31 kilometar i jedna je od najtežih koja se trenutno gradi u Srbiji, jer se na njoj nalazi veliki broj nadvožnjaka, mostova i tunela", rekao je za Rinu Tomislav Momirović, ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Foto: RINA
Foto: RINA

Tokom letnje turističke sezone na samoj naplatnoj rampi u Preljini zabeležene su ogromne gužve i kilometarske kolone vozila, izgradnjom deonice do Pakovraća višesatno čekanje u kolonama i kolaps na obilaznici oko Čačka postaće prošlost.

Auto-put godinu i po dana pre roka: "Mesecima se radi bez pauze, 20 sati dnevno"

"Svedoci smo kilometarskih kolona u saobraćaju i tome moramo stati na kraj. Sve napore na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem ulažemo da što pre pustimo deonicu do Pakovraća što će u mnogome rasteretiti saobraćaj ka turističkim centrima, koji su se u vreme pandemije pokazali kao top destnicije. Cilj nam je da na drumovima nemamo ljudskih žrtava i da rasteretimo i Ibarsku magistralu, zvanu "magistrala smrti". Radimo u tri smene i ne postoji nijedan parkirani bager, niti građevinski kamion. Kada se završi deonica do Požege, nastavljamo dalje ka Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Kada se svi ovi započeti projekti završe Srbija više neće biti ista zemlja", dodao je Momirović.

Foto: RINA
Foto: RINA

Momirović je najavio da će u novembru ove godine početi izgradnja nove deonice auto-puta od Niša do Pločnika u dužini od 77 kilometara.

"Naša politika je otvoreni Balkan. Taj auto-put je dosta zahtevan - 77 kilometara je od Niša do Merdara, jako puno mostova, tunela. Radimo sa našim evropskim partnerima, oni imaju jako komplikovane procedure, zato se to pomalo razvlači. Ali, očekujem da ćemo od novembra krenuti ofanzivno u radove i da ćemo u narednih par godina imati izgrađen auto-put od Niša do Prištine, Gračanice", navodi Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu