Završen treći sastanak oko novog minimalca: Dve cifre na stolu

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije ni danas nisu postigli dogovor.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.08.2021.

15:02

Završen treći sastanak oko novog minimalca: Dve cifre na stolu
Foto: Depositphotos/uroszunic

Novi sastanak kada je u pitanju povećanje minimalne mesečne zarade za 2022. godinu zakazan je za 2. septembar kada bi trebalo da imamo i konačnu odluku o visini minimalne zarade za 2022. godinu koju u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Ako je suditi po današnjem sastanku sve tri strane su ostale na istim pozicijama koje su zauzele i na prethodnim zvaničnim razgovorima, piše Blic. Izvor lista kaže da sindikati ne odustaju od 39.000 dinara minimalne zarade, dok je Vlada ostala pri svojoj ponudi od 35.012 dinara.

Što se tiče poslodavaca, oni i dalje traže smanjenje doprinosa na plate, a u slučaju povećanja minimalca. Razlog je, kako tvrde, to što nisu u mogućnosti da isfinansiraju nove povišice.

Kako piše list, u toku je sastanak kolegijuma na kome učestvuju predstavnici sindikata i ministar finansija Siniša Mali. Ministar je na ovaj kolegijum došao umesto ministarke za rad Darije Tepavčević koja je prethodno prisustvovala sastanku sa sindikatima i poslodavcima.

Od rezultata njihovog razgovora zavisi i konačna odluka o visini minimalne zarade, a koja će biti doneta 2. septembara.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom – 2017. godine – usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011, kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: