Novi trend na srpskom tržištu nekretnina, ali samo za one sa dubljim džepom

Procvat tržišta nekretnina u Srbiji ispratila je pojava potpuno novih trendova.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 24.07.2021.

10:25

Novi trend na srpskom tržištu nekretnina, ali samo za one sa dubljim džepom
Foto: Grand Warszawski/Shutterstock

Investitori su u konstantnoj potrazi za inovativnostima, kako bi se istakli od svoje konkurencije i na taj način pridobili kupce.

Takav jedan novitet na tržištu predstavljaju i kondominijumi, koji su se na domaćem tržištu prvi put pojavili pre nekoliko godina, a danas ih u našoj prestonici ima na sve strane. Reč je o luksuznim stambenim objektima zatvorenog tipa, koji osim stanova obavezno imaju i dodatne sadržaje.

Kako se radi o luksuznim nekretninama, cene su drastično više od onih u običnim stambenim zgradama, ali potražnja za ovim stanovima raste iz godine u godinu, čemu i svedoči sve više projekata u izgradnji, piše Blic.

Šta su zapravo kondominijumi?

Kondominijumi predstavljaju stambene zgrade, gde pored pojedinačnih stanova koji su u individualnom vlasništvu postoji i bezbedan zajednički prostor između zgrada u kom se nalaze parkovi, teretane, garaže, kafići, sportski tereni i prodavnice a na atraktivnim lokacijama po svetu se mogu naći i kompleksi opremljeni sa bazenima, saunama i slično.

Za nov stan u Beogradu od 650 do skoro 10.000 evra po kvadratu

Ovde je ključno za istaći da se radi o "privatnim sadržajima" koji su dostupni isključivo stanarima, i to je ono što odvaja ovakav tip nekretnina od običnih stambenih zgrada koje su okružene javnim površinama.

Takođe kondominijumi su uvek obezbeđeni i zatvoreni, te da biste ušli morate da prođete recepciju koja radi 24 sata dnevno.

Prvi kondominijum u Beogradu sagrađen je prošle decenije, a sada ih ima u 4 različite opštine. Stanovi unutar njih su uglavnom površine od 50 do 100 kvadrata, ali i penthausi od 100 do 200 kvadrata.

Cene

Što se tiče prodaje, takvih stanova ima svega nekoliko. Najjeftiniji stan oglašen se prodaje po ceni od 125.000 evra, i ovde se radi o nenameštenom stanu od 50 kvadrata, dakle cena jednog kvadrata je 2.000 evra.

Takođe, na prodaju ima i odmah useljiv stan od 93 kvadrata po ceni od 190.000 evra, tj. oko 2.050 evra po kvadratu, kao i jedan površine 51 kvadrata koji se prodaje, doduše isto nenamešten, po ceni od 2.529 evra po kvadratu.

Veliki broj ovih stanova se izdaje, i mesečna kirija za ovakav stan kreće od 450 do 750 evra za stan od 50-ak kvadrata.

Prednosti

Prednosti života u ovakvim stambenim objektima je očigledna. Kao što je već bilo reči, radi se o stambenim zgradama kojima je primarna prodajna tačka privatnost i bezbednost. Svima kojima smeta gužva u parkovima, sportskim terenima, bazenima i sl. kondominijumi pružaju mogućnost izolacije kako buke, tako i neželjenih susreta.

Kvadrat najskuplji u Beogradu na vodi - skoro 10.000 evra

Jedna od prednosti ovih stambenih objekata je i fokus na integraciji modernih tehnologija. Zato nije retkost da su stanovi u kondominijumima potpuno opremljeni "smart" sistemima, koji povezuju telefone, tablete i kompjutere sa uređajima po kući. Od otključavanja vrata pametnim telefonom, do podešavanja temperature klima uređaja.

Ono što takođe može da bude presudno kod ovakvog tipa stambenih objekata, je činjenica da se o zajedničkom prostoru, pravilima i obavezama stanara takođe odlučuje zajednički, preko udruženja stanara koje upravlja čitavim kondominijumom.

Takođe, potrebno je istaći da se o svim zajedničkim sadržajima ne bave stanari. Za to se unajmljuju profesionalci koji održavaju dvorišta, bazene i popravke. Na stanarima je samo da odlučuju i uživaju.

Mane

Sa jedne strane, sve ovo izgleda sjajno i bajno, ali kao i uvek i ovde postoje neke mane.

Naravno, mnogima će biti problem sama cena stanova, ali ovde je reč o nekretninama za one sa dubljim džepom. Većina kondominijuma kupovinu stanova reklamira kao alternativu kupovini luksuznih kuća, kako ne bi morali da se o njima sami bavite.

Ipak, ono što se izuzima je visoka cena tog održavanja, te će pored računa koje morate redovno da plaćate, odabirom da stanujete u jednom od ovih kompleksa prihvatate da plaćate i održavanje privatnog parka, garažnog mesta (postoje i slučajevi gde se garažno mesto plaća), bazena i sl.

Mesečni troškovi se na taj način praktično dupliraju, i u slučaju da iznajmljujete stan, morate da napravite dobru računicu. Retki su oni koji mogu da trpe takav pritisak na džep.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: