Posle 60 godina, ponovo će Begej biti plovan

Projektom prekogranične saradnje koji finansira EU, Srbija i Rumunija planiraju da rekonstruišu prevodnice i ustave na kanalu Begej.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2020.

13:31

Posle 60 godina, ponovo će Begej biti plovan
Foto: Depositphotos/banedeki

Tako bi on posle 60 godina ponovo postao plovan, saopštio je danas EU Info.

Biće rekonstruisane prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, a to će obuhvatiti sanaciju njihovog građevinskog dela i ustava kao i postavljanje nove hidromašinske opreme.

Kako se navodi, time će nakon 60 godina ponovo biti uspostavljena nautička veza između Srbije i Rumunije.

Projekat čija je ukupna vrednost 13,9 miliona evra se finansira sredstvima iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija.

Nepovratna sredstva EU čine 85 procenata vrednosti, a partneri u realizaciji su „Voda Banata" i Županijski saveta Timiš sa rumunske, i „Vode Vojvodine" i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa srpske strane.

„Pored sanacije prevodnica, izgradićemo biciklističke staze, plutajući dok, nabaviti plovni bager i plovnu kosačicu i izradičemo projektno-tehničku dokumentaciju za izmuljenje kanala Begej", saopštile su Vode Vojvodine.

Uz tehničku dokumentaciju kompanija „Vode Vojvodine" moći će da konkuriše i za izmuljenje kompletnog kanala Begej od mesta Klek u Srbiji do granice sa Rumunijom, kako bi kanal postao plovan i za teretne brodove do 500 tona.

Kako se navodi, tada će se ponovo otvoriti plovidba na kanalu Begej, biće uslova za razvoj turizma, izgradnju infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona kroz povećanje transporta.

Razvoj nautičkog i biciklističkog turizma povezaće građane sa obe strane granice a kanal će obnoviti posle 60 godina veze Zrenjanina i Temišvara.

Ovaj kanal zatvoren je za plovidbu 1958. godine što to je uticalo i na životnu sredinu u njegovom okruženju a posebno na kvalitet vode.

Obnova kanala i plovidbe započeta je pre tri godine prekograničnim projektom „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“ kako bi reci koja izvire u Rumuniji a uliva se u Tisu na teritoriji Srbije bio vraćen stari sjaj.

Kanal Begej dugačak je 120 kilometara od čega se 75 kilometara nalazi u Srbiji.

Njegovo iskopavanje započela je Austrija 1718. godine posle potpisivanja Karlovačkog mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: