Ostali bez posla pa pokrenuli porodični biznis: Jokovići proizvode muškatle za Evropu

Pre petnaestak godina Olivera i Goran Joković, bračni par iz Musine Reke, ostali su bez posla u posrnulim kraljevačkim društvenim preduzećima.

Srbija

Izvor: RINA

Ponedeljak, 17.02.2020.

15:31

Ostali bez posla pa pokrenuli porodični biznis: Jokovići proizvode muškatle za Evropu
Foto: RINA

Nisu se dugo dvoumili u izboru novog posla i izvora egzistencije.

Oliverin otac finansijski je pomogao ćerku i zeta da za početak podignu jedan plastenik za gajenje cveća sa par hiljada biljaka.

Tako su počeli, a danas su Jokovići u samom vrhu najboljih i najvećih proizvođača cveća u Srbiji.

Uz pomoć supruga, i sinova iz godine u godinu Olivera povećava proizvodnju i broj savremenih plastenika, pa su i proširivali asortiman cveća.

"Početak je bio težak. Pored našeg skromnog znanja i iskustva, za kvalitetnu proizvodnju trebalo je pronaći pouzdane dobavljače reznica, proizvođače kvalitetnog đubriva i zaštitnih sredstava, sigurne kupce radi opstanka u velikoj konkurenciji. Danas je mnogo lakše, iako se radi nikada manje od 12 sati dnevno. Sada sam zadovoljna jer proizvodnja cveća obezbeđuje pristojan život mojoj četvoročlanoj porodici", kaže stub porodičnog biznisa Olivera Joković za agenciju RINA.
Foto: RINA
U plastenicima Jokovića raste oko 200.000 biljaka, 40 vrsta cveća, počev od muškatli svih vrsta, među kojima su ’ledene’ zaštitni znak cvetnog raja u Musinoj Reci, zatim kaliope, ciklame, zomale i na desetine drugih koje sve brže osvajajaju najprobirljivija tržišta.

"Najveće količine cveća prodajemo našim tradicionalnim kupcima kod svoje kuće, zatim na kraljevačkoj, čačanskoj i drugim pijacama u okolnim gradovima, kao i u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Naše cveće imali su prilike da vide i Holanđani, Mađari, Nemci i mnogi. Zato o svemu vodimo računa. Reznice i đubrivo nabavljamo u Sloveniji, ništa u lancu proizvodnje, od sadnje do pakovanja, ne prepuštamo slučaju", ističe suprug Goran Joković.

Jokovići planiraju da sa svojim cvećem izađu na tržište Zapadne Evrope. Upoređivali su se s drugima na raznim sajmovima i izložbama i videli da su ravni najboljim i najpoznatijim evropskim proizvođačima. U punoj su snazi ambiciozni i radni sinovi Nikola i Nenad, koji ovladali znanjem iz oblasti cvećarstva, iako se za to nisu školovali. To celoj porodici olakšava posao u odnosu na vreme od pre desetak godina.

"Ja i brat smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv. Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi. U svakom slučaju biće nam lakše nego našim roditeljima. Imaćemo u njima dobre učitelje, obezbeđeno tržište koje ćemo čuvati kvalitetom i poštenim odnosom prema kupcima", kazao je sin Nikola.

Ova vredna i uzorna porodica u moderne i funkcionalne plastenike, prateće sisteme za navodnjavanje i grejanje i drugu infrastrukturu do sada je uložila više od 100.000 evra. Zato odustajanja od ovog posla više nema. Sinovi već polako preuzimaju najveći posao u malom cvetnom raju u svojoj Musinoj Reci.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: