"Đilas nije razumeo moje izlaganje, moraću da mu nacrtam"

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na tvrdnje Dragana Đilasa rekavši da je vlada za 2020. izdvojila 804 miliona dinara više za BU u odnosu na 2019.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.11.2019.

13:43

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

Mali je objasnio da se prihodi budžeta Univerziteta u Beogradu sastoje iz dva dela, jedan je budžetska podrška, a drugi su sopstveni prihodi.

On je istakao da je podrška BU iz republičkog budžeta 2019. godine bila 10,4 milijardi dinara, a za 2020. godinu je 11,3 milijarde dinara, što je za oko 804 miliona dinara više.

"Sopstveni prihodi Univerziteta se smanjuju, a vi valjda znate i treba da pitate rukovodstvo Univerziteta, njih znate bolje nego ja, zbog čega im se smanjuju sopstveni prihodi, pa im se ukupan budžet zbog toga smanjuje, ali Vlada Srbije je povećala podršku budžetu za 804 miliona dinara", objasnio je Mali.

Đilas kaže da je Siniša Mali kukavički smanjio budžetsku podršku Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara, da je zloupotrebio položaj ministra i da se na ovaj način osvetio univerzitetu, pročitao je Mali deo pisma koje mu je, kako je rekao, uputio Đilas.

"Gospodine Đilas, to je bezočna laž, samo jedna u nizu. Treba da vas je sramota, ne samo zbog neznanja, već zbog toga što lažete", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

On je poručio Đilasu da se neće spustiti u njegovo blato i na njegove grane i da verovatno predsednik SSP polazi od sebe kada govori o kukavičkim reakcijama i osveti.

"Ja to ne radim. Vi ste kukavica i veliki lažov i treba da vas je stid da se bavite ovakvim neistinama i lažima, ali to neka vama služi na čast. Tako ste opljačkali i građane Srbije za 619 mliona evra, tako vaši prvi saradnici stavljaju svojim kumovima kese na glavu, malo ih i guše zbog nelegalnih para. Vi se time ponosite i neka vam je, ali ja ću nastaviti da se borim protiv takvih kao što ste vi i takve politike", rekao je Mali.

Mali je naveo da je ceo budžet za prosvetu za 2020. godinu veći i da iznosi 226,7 milijardi dinara, a u 2019. godini je bio oko 211 milijardi dinara. "Fond za inovacionu delatnost dobija 1,2 milijarde, a imao je 1,1 milijardu dinara. Budžet Centra za promociju nauke je povećan sa 101 na 108 miliona dinara, Fond za nauku je dupliran sa 500 miliona dinara na milijardu dinara", rekao je Mali.

Ministar je kazao i da država vodi računa o mladima, navodeći da će se u okviru Nacionalnog investicionog plana obezbediti 500 miliona evra za stanove za mlade, kao i da se već obezbeđuju i podsticaji za zapošljavanje mladih.

"Moraću da mu nacrtam"

"S obzirom na to da Dragan Đilas nije razumeo moje današnje usmeno izlaganje, moraću da mu nacrtam", kaže Siniša Mali.

"Gospodine Đilas, kao što možete da vidite u ovoj tabeli “prihodi iz budžeta Republike” se POVEĆAVAJU a “sopstveni prihodi Univerziteta” se smanjuju - ukupna cifra je zato manja. Znači, ne zbog izdvajanja države, nego zato što je SAM UNIVERZITET projektovao da će imati manje prihode. Evo, obeležio sam vam žutom bojom da bolje razumete", piše Siniša Mali na Instagramu, i dodaje:

"Vrlo jednostavna matematika kada znate da računate. Tako da - prestanite da širite laži svojim besmislenim izjavama i priznajte da ste pogrešili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: