Na Vidikovcu niče stambeni kompleks za koji se ne zna ima li dozvole

Beograd -- Zakon o planiranju i izgradnji, od stupanja na snagu početkom novembra 2018, do temelja je srušio 15 objekata podignutih bez građevinske dozvole.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Depositphotos, potowizard
Foto: Depositphotos, potowizard

Osam je uklonjeno na inicijativu inspekcije, a sedam su, posle rešenja, uklonili sami investitori. Kako kažu iz sekretarijata za inspekcijske poslove, na taj način oslobođeno je oko 15.000 kvadrata.

Bez obzira na to što rušenje ulazi u praksu, ima mnogo primera koji ilustruju da je kraj ovom poslu veoma daleko, pišu "Večernje novosti".

Stambeni kompleks u Ulici kneza Višeslava u Rakovici tako nastavlja da raste, iako nije utvrđeno da li investitor ima neophodnu dokumentaciju.

"Postupak uklanjanja objekata teče po planu i programu uklanjanja objekata", kažu iz Sekretarijata za "Večernje novosti".

U praksi se često dešava da investitori odmah po zakazivanju uklanjanja objekta sami započnu i okončaju postupak rušenja. Po zahtevu investitora, Upravni sud može odložiti izvršenje konačnog upravnog akta do donošenja sudske odluke.

Iako za rušenje nelegalnih kvadrata postoje plan i program, čini se da u tu grupu ne spada i problematična zgrada na Vidikovcu. Krajem prošle godine objekat je počeo da niče, a sada je stigao do čak devetog sprata i izgleda da ni tu nije kraj zidanju.

Prema svedočenju žitelja, donedavno je informativna tabla bila postavljena sa donje strane gradilišta i bila je nepotpuna. Sada je ona postavljena na zid između spratova, ali toliko je mala da niko ne može da pročita da li objekat ima građevinsku dozvolu i kada je predviđeno da se zgada konačno završi.

strana 1 od 186 idi na stranu