MTU iz Minhena otvara "haj-tek" fabriku: Delovi za avione praviće se u Srbiji

Beograd -- Novu veliku fabriku delova i motora za avione u Sremu otvoriće kompanija MTU iz Minhena.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpisan memorandum

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, kompanije koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Memorandum su u zgradi Predsedništva Srbije potpisali nemački ambasador Tomas Šib i ministar privrede Goran Knežević. Memorandum je potpisan u prisusutvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Upravnog odbora te kompanije Mihaela Šrajega.

Nemački aero-inženjerski gigant posluje 85 godina i širom sveta.

"Danas je veliki dan za našu zemlju. U Srbiju je stigla najmodernija avio-industrija. Jedna trećina letelica na celom svetu ima delove fabrike MTU. Ovo je veliki projekat za nas. Projekat koji znači novi visoko-tehnološki život. Srbija se vraća ne nebo svetske i evropske avio-industrije", navodi predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka sa vodećim ljudima ovog nemačkog giganta.

Vučić je naveo i da će ugovor o izgradnji modernih postrojenja biti potpisan u junu. Kako navodi, proizvodnja će se pokrenuti verovatno u Staroj Pazovi, gde će se graditi fabrika.

Kako predsednik Srbije najavljuje, u prvoj fazi biće oko 450 zaposlenih.

"Avionska industrija je nešto što raste u svetu. I ona će nastaviti da raste. Ovi ljudi iz MTU ništa ne brinu. Oni znaju da će narednih 30 i 50 godina imati tržište. Oni imaju dugoročne strategije. Oni odavde neće otići ni za narednih 50 godina. Ovo je važno za nas, jer nas uvodi u višu ekonomsku ligu", navodi Vučić.

Prema njegovim rečima, ovo je velika pobeda Srbije.

MTU razvija, proizvodi i pruža servisnu podršku za vojne i civilne vazduhoplove. MTU "Aero Engines" je ranije bio poznat kao MTU "Munchen".

Na tržištu su poznati po tome što proizvode 14 civilnih i 9 avionskih motora. Pored pogona u Minhenu, proizvodne pogone imaju širom sveta. Fabrike su im u Roki Hilu (SAD), Vankuveru, Poljskoj, Kini i Dalasu u Teksasu (SAD).

Tokom bogate istorije, MTU je bila fabrika u kojoj su se proizvodili motori za BMV, MAN...

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

strana 1 od 219 idi na stranu