Krivična prijava: Katastar upisivao zadružnu zemlju na privatna lica?

Vrbas -- Udruženje manjinskih akcionara Zmajevo podnelo je danas Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv direktora Katastra u Vrbasu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u tužbi, on i njegova služba se terete da su nezakonito pripisivali zadružnu zemlju na privatna lica i firme.

Krivičnu prijavu podneli su i protiv člana Konzorcijuma, koji je kupio kombinat i protiv vlasnika firme "Novi Agro", zbog, kako tvrde, zloupotrebe službenog položaja.

Predmet krivične prijave, u koju je Tanjug imao uvid, jeste privatizacija poljoprivrednog kombinata Zmajevo, kada su kupci proglašeni vlasnicima, a ne korisnicima 50 hektara zadružne zemlje.

U obrazloženju krivične prijave Saveza akcionara Vojvodine navedeno je da je u maju 2004. godine AD Zmajevo prodato konzorcijumu braći Hristić i Zdravku Gaćina.

"U narednih pet godina AD Zmajevo posluje sa računom u blokadi i deficitom u poslovanju. Uprkos tome, od Agencije za privatizaciju i revizora novi vlasnici dobijaju pozitivnu ocenu", piše u krivičnoj prijavi podnetoj Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Oni potom navode da je krajem 2009. godine u toku samo jednog dana objavljen stečaj, da bi istog dana AD Zmajevo bilo likvidirano, a celokupna imovina prešla u vlasništvo ćerke firme "Novi treding", čiji su vlasnici braća Hristić.

"Neposredno nakon prevođenja vlasništva nad AD Zmajevo u privatne firme braće Hristić, kao nadoknadu za uspešno obavljen posao sinu direktora Gaćina Zdravka, Gaćina Milanu, vlasnici firme Novi treding i Novi agro prebacuju, prepisuju 50 hektara zadružne zemlje. Prilikom upisa u Katastar nepokretnosti tadašnji direktor Gaćina Zdravko daje pisanu izjavu o tome da on garantuje da je AD Zmajevo vlasnik poljoprivednog zemljišta, što ne može biti osnov za promenu vlasništva, posebno ako se uzme u obzir da je reč o zemljoradničkoj zemlji koja nije bila predmet kupoprodajnog ugovora”, stoji u krivičnoj prijavi Saveza akcionara Vojvodine protiv direktora Katastra u Vrbasu Spasoja Alargića, direktora AD Zmajevo, odnosno člana Konzorcijuma koji je kupio kombinat Zdravka Gaćine i direktora firme "Novi agro" Marka Hristića.

"U narednim danima Savez akcionara Vojvodine obratiće se i Evropskoj komisiji u Briselu, gde ćemo se pozvati na kršenje Poglavlja 23, koje podrazumeva poštovanje osnovnih ljudskih prava i borbu protiv korupcije", izjavio je za Tanjug predsednik tog Saveza Veselin Mihadinović.

Zbog toga što je kao predsedavajući Udruženja malih akcionara AD Zmajevo i predsednik Saveza akcionara Vojvodine bio uključen u desetine sporova radi vraćanja zadružne zemlje i nadoknadu neisplaćenih akcija, Veselin Muhadinović zabrinut je za svoju bezbednost, zbog čega se obratio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

On, naime, tvrdi da iza ove sporne privatizacije stoje "poznati tajkuni", čija su imena vezivana za ovu spornu privatizaciju.

"Zbog činjenice da iza nezakonito privatizovane zemlje stoje dobro poznati tajkuni, nadam se da shvatate da je moje osećanje nebezbednosti opravdano", navodi Muhadinović u dopisu, koji je poslao ministru Nebojši Stefanoviću.

On u dopisu navodi i da su se svih ovih godina obraćali svim nadležnim institucijama, uključujući Tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije, te da su očekivali da će ovaj problem biti rešen.

To se, nažalost, do danas nije dogodilo, piše u dopisu ministru unutrašnjih poslova, u kojem ga upoznaju i sa činjenicom da Savez akcionara Vojvodine okuplja 63 zadruge, čiji predstavnici vode desetine sudskih sporova.

strana 1 od 269 idi na stranu