Srbi imaju novu "obećanu zemlju": 900 EUR plus bakšiš i bonus VIDEO

Nizak natalitet nije jedini problem koji muči Srbiju. Iz naše zemlje svake godine ode 40.000 ljudi. Češka je nova "obećana zemlja".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

17:31

Srbi imaju novu
Foto: Thinkstock

Zašto odlaze, šta očekuju, ispričali su ekipi Eksploziva koja ih je ispratila u zemlju koja je primorana da uvozi radnu snagu. Kakva je zaista situacija u toj zemlji, koliko se može zaraditi i imaju li njihovi političari savet za naše?

Ljudi iz Srbije mahom odlaze na privremeni rad u Češkoj, a mnogi se nadaju da će tamo i ostati.

Ivan Popović je radio razne poslove u Srbiji, uglavnom za minimalac, od koga ne može da živi, pa je odlučio da sa celom porodicom ode u Češku.

I pedesetčetvorogodišnja Slavica se uputila u Češku, a radiće na pakovanju igračaka.

Kaže da u njenim godinama u Srbiji neće niko da je zaposli.

"Bez posla sam 15 godina, u Srbiji posle tridesete nema posla", kaže ona i dodaje da je bolje tamo 600-700 evra s obzirom na to da ovde nema ništa.

Iz Bele crkve je otišlo pola mladih ljudi. Obično odlazi po dvoje iz porodice, radi se za 800 evra, pa od jedne plate žive a drugu štede.

Pomoću projekta češke Privredne komore 2.000 radnika godišnje dobija radne dozvole, a imaju iste uslovi kao što ih imaju češki radnici.

"Uz legalizaciju 2.000 radnika, pustiće 20.000 ili 10.000, a oni će raditi pod mnogo gorim uslovima", smatra Željko Veselinović iz Unije sindikata Sloga.

Igor Spasov već godinama živi u Pragu, kaže da je tamo daleko od raja.

"Za one koji dođu sa diplomom i nije tako loše, a otali imaju velikih problema", kaže on i dodaje da je njegovom prijatelju, vozaču, sve što je obećano ispalo je drugačije.

"Ima puno prevaranata", kaže on.

Međutim, ima i onih koji su uspeli. Tomaš je počeo kao konobar u srpskoj kafani, a sada je vlasnik restorana. Voli srpske radnike i ima jednu poruku: "Dođite slobodno, posla ima."

Dejan Maksimović je konobar u Pragu. "Plata je od 800 do 900 evra, ali kada uz to dobijete bakšiš, plus procenat, bude zaista više nego zadovoljavajuće", ističe on.

U Češkoj je stopa nezaposlenosti svega 2 odsto, ima 300.000 slobodnih radnih mesta - puno se radi, ali može i da se zaradi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: