Brnabić obišla BAT i Filip Moris - jubilej u Srbiji

Povodom 15 godina od prodaje Duvanske industrije Niš (DIN) američkoj kompaniji "Filip Moris" premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je tu kompaniju.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 16.10.2018.

16:45

Brnabić obišla BAT i Filip Moris - jubilej u Srbiji
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ona je stakla da se radi o najpoželjnijem poslodavcu u našoj zemlji i "pouzdanom partneru Vladi Srbije i gradu Nišu".

"Ukupna investicija kompanije "Filip Moris" u proteklih 15 godina iznosi 853 miliona dolara, a ukupan prihod za budžet preko 6,5 milijardi dolara", izjavila je Brnabić.

Ona je istakla da "Filip Moris" direktno zapošljava 900 radnika, a indirektno više od 3.000.

"Kompanija "Filip Moris" ne donosi u Srbiju samo novac, već i znanje, novu tehnologiju i sistem rada, koji se preliva i na ostale grane privrede", izjavila je Brnabić.

Direktor kompanije "Filip Moris" za Srbiju Aleksandar Jakovljević rekao je da ta kompanija najveća duvanska kompanija u Srbiji i drugi najveći poreski obveznik u Srbiji sa učešćem od pet odsto u ukupnim budžetskim prihodima u 2017. godini.

"Od 2010. godine povećali smo izvoz za 40 puta i trenutno 80 odsto proizvodnju u Nišu izvozimo. Naša kompanija izvozi u 50 zemalja širom sveta", rekao je Jakovljević.

Jubilej BAT-a

Foto: Vlada Srbije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je i kompaniju Britiš amerikan tobako (BAT), koja obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji i istakla da je ta kompanija od 2003. godine budžetu Srbije donela više od dve milijarde evra.

Brnabić je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

"Čula sam da taj pogon ostvaruje odlične rezultate i razgovarali smo danas o tome da sledeće godine otvorimo još jednu proizvodnu liniju", rekla je premijerka na svečanosti u BAT-u.

Ona je navela da je BAT važan igrač za duvansku industriju Srbije koja čini 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetu i istovremeno ostvaruje i značajan spoljno-trgovinski suficit.

Premijerka je istakla da danas dve velike kompanije duvanske industrije, BAT i Filip Moris, slave jubilej poslovanja u Srbiji i to na jugu zemlje gde su nam, kako kaže, investicije i nova radna mesta najpotrebnija.

Brnabić je zahvalila BAT-u na ukupnoj investiciji od 270 miliona evra u Srbiji i istakla da je reč o društveno odgovornoj kompaniji koja je "pravi partner Vranju i Srbiji".

Obeležavanju jubileja poslovanja britanske kompanije u Srbiji i preuzimanja Duvanske industrije Vranje, prisustvovao je i generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru Sotiros Kosturos koji je istakao da je ta kompanija u proteklih 15 godina u Srbiji uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra investirano u modernizaciju fabrike u Vranju.

Kako je rekao, BAT je postao proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

"Trenutno zapošljavamo oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da povećavamo taj broj", rekao je Kosturos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: