Ko je sve pokušao da našeg "fiću" pošalje u Rusiju, i zašto nije

Mnogo puta je naš "fića" pokušavao da izvadi pasoš za Rusiju - nisu mu dali.

Srbija

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Sreda, 10.10.2018.

18:10

Ko je sve pokušao da našeg
Foto: Epa/SRDJAN SUKI

Nešto malo politika, nešto malo konkurencija, a zbog nečeg je kriv i sam.

Pokušavali su "fići" da srede nešto "preko veze". Da zamole prvog čoveka Rusije, Vladimira Putina da proba "fića" da ode kao diplomata. Međutim, šifra i za taj diplomatski pasoš još nije nađena.

Kartu za fijat pokušao je nedavno, opet da kupi i predsednik Aleksandar Vučič prilikom poste Kazahstanu.

"Molio sam premijera Sagintajeva, molio sam predsednika Nazarbajeva, molio sam i Vladimira Putina da nam to dozvole...Molio sam za 5.000 automobila, opet. Druga runda je završena, treća runda pregovora je u januaru, nadamo se da će naši ruski i kazahstanski partneri to ispuniti“, kazao je Vučić.

A još 2015, tadašnji premijer Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusku Federaciju Fijatovih vozila bez carine.

I tada obećao da će moliti Putina za "fijat " i 50 puta ako treba. Izgleda da treba.

Ali krenimo redom:

U redu za fijatovu kartu za Rusiju, mnogi su se smenjivali. Prvi do šaltera bio je Mlađan Dinkić. On je 2013, kao ministar privrede i finansija najavio da bi Srbija uskoro mogla da dobije dozvolu za bescarinski izvoz automobila u Rusiju. Tada mu je do ramena u redu bio premijer Ivica Dačić koji je pomenuo još prilikom posete Fijatu u tom periodu.

Govorilo se da bi u tom slučaju kod nas došao još jedan proizvođač automobila. Dačić je doduše, tada priznao da će to biti teško ostvarivo, jer Rusija to nikome nije dozvolila, ali da će Vlada Srbije učiniti sve da poveća izvoz Fijatovih automobila.

Mnogo se "fića“ kotrljao od tada, ali pasaš još na točkovima nema.

Na aber da "fića“ dolazi, Rusi nisu baš oduševljeno reagovali. Nisu čak ni dorbodošlicu spremali.

Imali su što šta da kažu za budućeg gosta, i izgleda, ako dođe da ga što pre isprate nazad.

Onda je nama u goste došao Vladimir Putin. Mislili smo, lakše će "fića" uz saputnika na put, ali ni tada nije spakovao kofere.

Putin je izjavio je da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije uspešno razvijaju, te da će na sastancima biti mnogo tema za razgovor, uključujući i kvote za izvoz automobila fijat u Rusiju.

"Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju", rekao je Putin na početku razgovora s tadađnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Međutim, sve je ostalo na Putinovom obećanju.

U međuvremenu je "fića“ obilazio druge destinacije, tamo gde mu ta viza Carinske unije nije bila potrebna. Tako je posetio papu, pa SAD gde se zadržao dugo. Eno, njegovi potomci još voze po SAD.

Negde dve godine posle, pisalo se da od skorašnjeg početka bescarinskog izvoza "fijata 500L" u Rusiju i druge dve zemlje Evroazijske carinske unije, sasvim izvesno, neće biti ništa.

U prilog toj nedoumici donekle je išla i izjava ministra trgovine Rasima Ljajića, prema kojoj je stav ruskih zvaničnika o bescarinskom izvozu vozila "Fijat" iz Srbije pozitivan, te da saglasnost treba da daju i druge dve članice Evroazijske carinske unije, Belorusija i Kazahstan. On je najavio da će bescarinski izvoz "fijata" iz Srbije biti jedna od tema još nekoliko bilateralnih susreta sa ruskim zvaničnicima, do kraja godine.

S tim u vezi, ministar privrede Željko Sertić počekom te 2016. izjavio je da bi bescarinski izvoz "fijata 500L" u Rusiju trebalo da počne već krajem maja, ili počekom juna. Reagujući na Sertićevu izjavu, poznavaoci ove problematike konstatovali su da je start izvoza "fijata" krajem maja, ili početkom juna, iz više razloga - nemoguća misija.

Utvrdili su, sasvim osnovano, i da bi, ukoliko Srbija pristane na "uzajamne kvote" i prihvati da u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, odnosno na tržište od 180 miliona ljudi, izveze 5.000 relativno skupih, a da, zauzvrat, uveze, za oko sedam miliona svojih stanovnika, isto toliko jeftinih vozila (najverovatnije "lada"), taj po srpsku stranu štetan posao, ne bi mogao da počne pre jeseni.

Nije počeo.

Da stvari nisu jednostavne ni kada je politika u pitanju, a mogu biti i komplikovanije kad se u odnose upletu i ekonomski interesi, videlo se na ovom „putešestviju“ našeg "fiće".

Ubrzo se pobunio reno, i ne samo on, a ni lade, koja bi bila jeftinija deset odsto još nema.

Smenjuju se godišnja doba, i funkcije, a i šalteri se modernizuju, i dok fića čeka svoj "još jedan papir" - stari. Ovih dana priča se, treba da dobije naslednika.

Možda će podmladak imati više sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: