Auto-put i brzi put već iduće godine: Nastavlja se Fruškogorski

Beograd -- Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica koji će graditi azerbejdžanski "Azvirt", mogla bi da počne već u prvoj polovini sledeće godine

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija i Azerbejdžan potpisali su 2012. godine Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji, čiji cilj je da se unapredi bilateralna ekonomska i tehnološka saradnja, uključujući i saradnju u oblasti razvoja, pripreme studija i projekata i realizaciju infrastrukturnih projekata.

To je konstatovano na prvom sastanku Radne grupe za realizaciju tog projekta.

"Srbija i Azerbejdžan imaju prijateljske i dobre ekonomske odnose, a posao koji započinjemo nastavak je dogovora koji su postigli predsednici Srbije i Azerbejdžana. Projekat saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica od velikog je značaja za Srbiju i zadatak radne grupe je da pripremi sve za realizaciju projekta i da on bude realizovan na vreme", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je predsedavala sastanku Radne grupe.

Ona je dodala da će se u narednom periodu paralelno raditi na zaključivanju sporazuma u vezi sa finansiranjem ovog projekta i na izradi projektno-tehničke dokumentacije, u čemu će učestvovati i "Azvirt", saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

Ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov rekao je da je doneta odluka da se Srbiji dodeli kredit od 210 miliona evra i da je azerbejdžanska strana spremna da pomogne u pripremi projektno-tehničke dokumentacije.

On je zahvalio potpredsednici Vlade na "dinamičnosti i energiji koja mnogo pomaže u realizaciji projekata".

Zajednički su konstatovali da bi radovi na izgradnji mogli da počnu u prvoj polovini sledeće godine.

Novi put koji će povezati Rumu, Šabac i Loznicu biće nastavak brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora.

Ukupna dužina ove saobraćajnice je oko 80 kilometara, od čega je 25 kilometara dužina budućeg auto-puta Ruma-Šabac, a brze saobraćajnice Šabac-Loznica 55 kilometara.

Vesti

strana 1 od 248 idi na stranu