"Zarobljene" u Hendiju: Bugarin sada odlično govori srpski

Da "Hendi" prestaje sa radom, porodilje iz ove firme dobile su obaveštenje porukom na vajberu od supervizora. One su sada "zarobljene" u firmi koja ne postoji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

09:59

Foto: B92

Hendi je prestao sa radom posle 11 godina, a njima je rečeno da će biti kontaktirane kako bi se potpisao sporazumni raskid ugovora. Rečeno im je da nemaju pravo na nadoknadu i otpremninu iako se navodno vode kao tehnološki višak.

Gostujući u Jutru na Prvoj, advokat Mihajlo Srbić rekao je porodiljama Dragani Životić i Maši Ičević da njih to sleduje.

Međutim, njihove doznake i dokumenti su zarobljeni u zatvorenoj firmi koja je i dalje aktivna, i u kojoj sada rade samo trudnice i porodilje.

"Firma je proglasila bankrot blokirani svi računi osim namenski računa za trudnice, koji ne podleže blokadi", objašnjavaju one.

Dakle, oni koji nisu bili trudni ili na porodiljskom uspeli su da dobiju svoje papire.

"Bilo je oko 15 dana, i svih 900 radnika nisu uspeli da dobiju papire", kažu one. Poslednji put primile novac 11. maja.

"Firma je poslovala na jednoj adresi, a preko noći smo saznali da je preuzela druga firma i novi vlasnik. U pitanju je isto Bugarin i nastavljamo normalno da radimo 1.maja. A onda 1. juna smo svi ostali bez posla", pričaju one.

Kako kažu, rečeno im je da se ne sekiraju i da ih država štiti, da bi ih kasnije obavestili da 15.6 prestaje svaka komunikacija sa firmom i da u njoj nema više nikoga.

"Nas 80-tak žena preko grupe na vajberu pokušali smo da nađemo čoveka koji je vlasnik", kažu one i ističu da su došli do njegovog bugarskog broja, da su ga sve zvale i pisale, a u kontakt sa njim uspele su da stupe samo njihove dve koleginice. Nikolaj Filipov, koji je bio vlasnik, sada je direktor, a novi vlasnik je bugarski državljanin Aleksandar Hristoslavov Popov.

Filipov je za Prvu rekao da firma nije u stečaju, ali da zbog istražnog postupka ne može ništa da otkriva .

"Nismo imali problema sa državnim institucijama, ali smo imali sa direktorom", rekao je Filipov i dodao da su u stalnom kontaktu sa trudnicama i da će na sajtu uskoro biti dodatne informacije.

Dragana Životić i Mašu Ičević su demantovale da je novi direktor sa njima u kontaktu i istakle da one nisu mušterije pa da informacije traže na sajtu kompanije u kojoj su nekada radile, a u kojoj su sada praktično zarobljene.

Filipov je na kraju zaključio da ceo ovaj proces "neće biti lak".

"Nije pričao sprski, a sada odlično govori. Nije u kontaktu sa nama. Dobili smo bugarski broj, sve smo zvale i slale poruke, javio se dvema koleginicama. Nismo mušterije da idemo na sajt da saznajemo, rekao nam je da tužimo direktora i da on nije mađioničar da reši probleme", pričaju one.

Srbić je objasnio da porodilje koje su radile u "Hendiju" sada ne mogu da se koriste pravima kojim se koriste firme u stečaju, već pravima onih koje rade u opštem režimu.

"Mogu da podnesu tužbe, da se obraćaju inspekcijama, dok nema stečaja ne mogu koristiti prava iz Zakona o stečaju", istakao je on.

Srbić je rekao i da novi vlasnik nije i novi poslodavac, one se nalaze u radnom odnosu. Poromena vlasnika ne utiče na promenu poslodavca, pa su one i dalje zaposlene u toj firmi.

On je objasnio i kako je moguće pokrenuti stečajni postupak i koja prava mogu da ostavre i koja prava ih sleduju iz Zakona o stečaju i Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: