"Digitalizacija prodire u turizam, 50 % rezervacija..."

Digitalizacija ima sve veći prodor u turizam i hotelijerstvo i od ukupnog broja rezervacija 50 odsto se obavi putem interneta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

18:32

Foto: Thinkstock

Pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Renata Pindžo je rekla na Kopaoniku, napanelu Hotelijerstvo u digitalnom okruženju da je procena da će do 2020. godine biti oko 50 milijardi mobilnih uređaja razne vrste, kao i da će njihov broj nastaviti da raste.

"Oko 50 odsto rezervacija se odvija on lajn putem, a od toga 30 odsto putem različitih mobilnih uređaja", rekla je Pindžo.

Navela je se preostalih 50 odsto rezervacija odvija tradicionalnim putem i da treba da se zapitamo gde je tu Srbija kao tržište.

"Digitalizacija u turizmu ne može ići zasebnim putem, kao i u ostalim oblastima digitalizacija ide pod ruku sa privrednim razvojem".

Pindžo je kazala da u Srbiji ima hotelskih lanaca koja imaju inovativna rešenja i mogu svetsko iskustvo u toj oblasti da prenesu u našu zemlju i pomognu digitalizaciju te industrije.

Naglasila je da u tome javni sektor treba da ima partnersku ulogu.

"Prodaja je možda i najslabija karika u razvoju, tu treba da izgradimo partnerski sa onima koji imaju međunarodno iskustvo po pitanju digitalnog razvoja", rekla je Pindžo.

Dodala je da treba da bude i bolja komunikacija javnog i privatnog sektora kada je reč o marketingu.

Napomenula je da je neodgovarajući i budžet Turističke organizacije Srbije po pitanju marketinga kao sama njegova struktura.

Pindžo kaže da se u tom budžetu 12,5 odsto sredstava izdvaja na digitalnu promociju i promotivne aktivnosti, kao i da bi ukupna izdvajanja za turizam iz republičkog budžeta trebalo da budu mnogo veća.

Ona je naglasila i da Srbija u prethodnih desetak godina beleži konstantan rast stranih turista, što je dovoljan pokazatelj da se turizam razvija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: