"Prvo šine preko Ade, Nemci pravili pre 60 godina, drveni šipovi"

Beograd -- Uklanjanjem Savskog mosta neće se prekinuti tramvajski saobraćaj između starog i novog dela grada, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mali je kazao da se u izgradnju novog mosta neće krenuti pre nego što se završi postavljanje šina na Mostu na Adi.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o pojedinim navodima da će se uklanjanjem Savskog mosta praktično prekinuti tramvajski saobraćaj između Novog Beograda i starog dela grada i kako bi se u tom slučaju rešio taj problem.

Mali je dodao da je u toku izbor izvođača radova koji će postaviti šine preko mosta na Adi.

„Tako da nećemo krenuti u radove na novom mostu pre nego što se završi postavljanje šina na Mostu na Adi“, rekao je Mali novinarima tokom obilaska preduzeća Lasta.

To je, kaže, po programu i dinamici koje su isplanirane.

„Mi taj most nećemo srušiti i to sam već nekoliko puta rekao, a vidim da Đilas i ostali to koriste u kampanji iz nekog razloga. Dakle pitamo građane na koju lokaciju žele da premestimo taj most, da sačuvamo tradiciju vezanu za njega i da premestimo na novu lokaciju gde će građani imati najviše koristi“, naveo je gradonačelnik i dodao da izgradnja novog mosta preko Save nije ničiji hir, već potreba.

Istakao je da su dva ključna razloga za izgradnju novog mosta - saobraćajni i bezbednosni.

Kako je rekao, postojeći most ima samo dve trake, a za grad koji se razvija neophodan je veći kapacitet, pa će budući most imati po dve trake u oba smera, stazu za bicikliste, stazu za pešake i linije za tramvaj.

Drugi razlog je, prema rečima gradonačelnika, bezbednosni, jer Savski most, koji su, kaže, Nemci napravili pre 60-70 godina, i dalje ima drvenih šipova, koji nisu sigurni za kapacitet vozila koji danas prelazi preko njega.

„I Saobraćajni fakultet, profesor Slaven Tica, kao i Sekretarijat za saobraćaj rade studije i analize. Pustite struku da kaže kako će funkcionisati saobraćaj i neka oni budu ti koji će odgovarati na takva pitanja“, rekao je Mali.

On je naveo da će se nadležni svakako truditi da izgradnjom novog mosta, naprave najmanji mogući problem za saobraćaj i da ga u što kraćem vremenu i naprave. „Dugoročno, bez tog mosta, grad neće moći da funkcioniše, saobraćaj je toliko intenzivan“, rekao je Mali.

Kako je rekao, zadatak CIP-a po ugovoru sa gradom nije samo projektovanje novog mosta već i demontaža i premeštanje postojećeg.

„Mislili smo i o jednom i o drugom. Neka Beograđani glasaju da li ćemo tim mostom da povežemo Velilo ratno ostrvo i Zemunski kej ili Adu Ciganliju i Novi Beograd i da onda imamo duplu korist - most sa većim kapacitetom, bezbedniji, a da postojeći doradimo, sredimo i montiramo na drugu lokaciju. Tako da je to win win situacija za sve građane“, rekao je Mali.

Drugog izbora nema, osim da se napravi novi most većeg kapaciteta, s obizrom na intenzitet saobraćaja, ponovio je Mali.

Vesti

Dinar bez oscilacija

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće sutra 118,0237 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija sreda 28.02. 19:56 Komentara: 0
strana 1 od 272 idi na stranu