Tender za RTB Bor u martu, ima zainteresovanih

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da će krajem marta biti raspisan tender za izbor stateškog partnera za RBT Bor.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.12.2017.

10:16

Tender za RTB Bor u martu, ima zainteresovanih
Foto: Tanjug, arhiva

Antić je rekao Tanjugu da su za RTB Bor zainteresovane kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ali i iz drugih delova sveta.

"Napravićemo najbolji model za strateško partnerstvo, okončaćemo taj proces i krajem marta raspisati javni poziv za izbor strateškog parntera", rekao je Antić.

Naveo je da je ova godina bila jako dobra za RTB Bor, pošto su ostvareni dobri rezultati - povećana je prozvodnja katodnog bakra.

"Rezultati rudarstva su daljeko bolji, topionica je ostvarila pozitivne rezultate i 2018. će u proizvodnom smislu doneti dalji naprdak. Očekujemo da iduću godinu završimo sa 46.000 ili 47.000 tona katodnog bakra. Sve to praćeno merama UPPR-a (unapred pripremljeno plana reogranizacije) i povećanjem efikasnosti, uz dobru cenu bakra, čini RTB vrlo atraktivnim za mnoge kompanije koje bi sa Vladom Srbije htele u stateškom partnerstvu dalje da razvijaju RTB".

Prema njegovim rečima, tako će se obezbediti nove investicije za dalji razvoj rudarstva, poboljšanje proizvodnje u Majdanepeku i Krivelju, ali i otvaranje novog rudnika Cerovo.

"To su ozbiljne investicije koje se mere stotinama miliona evra. Procenjuje se da je taj investicioni ciklus vredan više od pola milijarde evra, a za tako nešto nije moguće da država bude jedini investitor i nama je potreban partner koji će uneti svoj kapital", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

16 h

Podeli: