"Zlatiborska žičara isplativija od one u BG"

Vlada Srbije finansira izgradnju panoramske žičare u Beogradu, od Kalemegdana do Ušća, "zarad političkih poena u predizborne svrhe", kaže Milan Stamatović.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.12.2017.

15:18

Foto: Thinkstock

"Opština Čajetina ne bavi se politikanstvom, već se pošteno i pregalački bori za razvoj Zlatibora i Zapadne Srbije, o čemu svedoči i projekat zlatiborske gondole, najveće zdrave, nesubvencionisane infrastrukturne investicije u srpskom turizmu, za koju je iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona evra", naveo je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović u saopštenju.

On je istakao da je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila da su beogradska i zlatiborska žičara neuporedive jer je beogradska, po njenim rečima, "veliki infrastrukturni projekat jer raste broj turista u Beogradu", a da drugu neko radi "s kraja ka početku".

Stamatović je naveo da su, za razliku od Zlatibora, turisti u Beogradu uglavnom samo na proputovanju i ne provedu u prestonici, u proseku, više od dve noći.

“Pa zato ne vidimo razlog zašto je beogradska gondola od krucijalne državne važnosti, a na Zlatiboru, kao jednoj od najpoznatijih klasičnih turističkih destinacija u Srbiji, gde turisti prosečno ne ostaju manje od četiri noći - nije", rekao je Stamatović.

Kako je objasnio, opština Čajetina završava poslednju, petu fazu izgradnje devetkilometarske gondole jer Ministarstvo građevinarstva nije izdalo dozvole za prve četiri faze zato što "umesto interesa građana zapadne Srbije i srpskog turizma, štiti interese jednog svog stranačkog tajkuna koji je uzurpirao 2.213 hektara državne zemlje".

"Gondola će biti kičma novih investicija u deo Zlatibora oko Tornika i okosnica cilja da, za deset godina, ovu turističku destinaciju poseti milion turista i da se ostvari deset miliona noćenja godišnje, naspram sadašnjih 300.000 turista, odnosno 1,2 miliona noćenja godišnje, tokom letnje i zimske sezone", rekao je Stamatović.

Dodao je da će "gondola" voziti trasom dugom 8.950 metara od centra turističkog naselja Zlatibora do vrha Tornik, kapaciteta 600 putnika u 55 kabina.

"Beogradska žičara, dužine jedan kilometar, koštaće 15 miliona evra, bez dodatnih 'vanrednih troškova', dok je ukupna cena 'Gold gondole' na Zlatiboru, koja je devet puta duža, samo 13 miliona evra, odnosno za 12 do 13 odsto jeftinija", istakao je Stamatović i naveo da će iz republičkog budžeta za gondolu u Beogradu biti izdvojeno 1,2 milijarde dinara, a da zlatiborsku ni dinar iako je to investicija koja će se otplatiti za sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: