"Na Zlatiboru se 'pere novac' u građevinarstvu"

Zorana Mihajlović najavila je da će biti doneta Uredba koja će proglasiti Zlatibor prirodnim dobrom kako bi se sačuvala ta planina od nekontrolisane gradnje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2017.

12:28

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Takođe, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva rekla je i da se već radi na izmenana i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca koje će posebnu pažnju posvetiti sektoru građevine.

“Država će na dva načina zaštititi Zlatibor, zato što to nije ni moja niti dedovina Milana Stamatovića (predednika opštine Čajetina), već planina koju treba da sačuvamo za budućnost”, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Kako kaže, dva su načina koja će brzo primeniti.

“Jedan, uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što imamo sve uredbe, za Kopaonik, Taru, Zlatar i druge planine. Ministarstvo poljoprivrede je tu uredbu završilo i mi očekujemo da ćemo sledeće nedelje razgovrati o tome na vladi. Na taj način će država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da je drugi način, budući da se već rade izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca da se poseban deo odnosi na građevinarstvo.

“Mi stojimo iza činjenice da se na Zlatiboru, možda i na drugim mestima, ali pre svega na Zlatiboru, novac pere upravo u sektoru građevinarstva. Izmenama i dopunama posebno ćemo se pozabaviti delom građevinarstva, jer ne želimo da dolazimo u situacije da novac bez ikakvog porekla - bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega da se ubacuje u sektor građevinarstva, da se prave zgrade i stanovi i kada se prodaju dobije se čist novac”, istakla je ministarka.

Ona očekuje da će u narednih mesec dana taj zakon biti na sednici vlade.

“Nema potrebe da se bilo ko toga plaši, svako ko se pridružava zakona neće imati nikakav problem. Trudićemo se da iza nas ostanu sačuvane planine u Srbiji”, dodala je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je gradnja gondole na Zlatiboru važan infrastrukturni projekat koji je vredan 13 miliona evra.

“Ovaj projekat Surčin - Obrenovac je vredan 233 milona dolara i za ovaj kao i svaki drugi u Srbiji izdaju se građevinske dozvole. Ne bi otvorili 1. marta radove da nisu bili ispunjeni svi uslovi, lokacijski i drugi, sva dokumenta, projekti i da nismo imali gradjevinsku dozvolu. To važi za sva gradilišta u Srbiji od Beograda na vodi, puteva i koridora u Sribji, pa mora da važi i za gondolu na Zlatiboru”, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da gondola mora da ima građevinsku dozvolu i da to ministarstvo već dve godine pokušava da objasni i sačuva Zlatibor, jer imamo nekontrolisanu gradnju na jednoj od najlepših planina.

“Ministarstvo je pre dve godine podnelo krivičnu prijavu za organizovani kriminal zato što se tu mnoge dozvole nisu davale ili su se nekontrolisano davale”, dodala je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: