RTB Bor: Rezerve vrede 40 mlrd $

Bor -- Vrednost geološki verifikovanih ležišta rude u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor procenjena je na oko 40 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Potencijalna dobit, prema podacima iz overenih elaborata, procenjena je na oko 20 milijardi dolara.

Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina, rečeno je na sednici Upravnog odbora, prilikom usvojanja Plana poslovanja RTB-a Bor u 2014. godini.

Planom poslovanja u ovoj godini predviđeno je da ukupne iskopine budu 58.250.195 tona, sa odnosom rude i raskrivke 1:1,98, a da finalna proizvodnja, zajedno sa preradom i 900 hiljada tona topioničke šljake, dosegne 40.792 tone katodnog bakra, 1.341 kilograma zlata, 8.586 tona srebra i 108.000 tona sumporne kiseline.

Sve to treba da donese ove godine i dobit kompaniji, koja je procenjena na nepunih 18 miliona dolara.

Poslovni imperativ RTB-a Bor za 2014. godinu predstavlja završetak investicija u rudarstvu, kao i okončanje rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline sa svim pratećim sadržajima, završetak modernizacije flotacija u Krivelju i Majdanpeku, dalji rast rudarske proizvodnje i, posebno, kontrola, smanjenje i optimizacija troškova poslovanja, kako bi se obezbedilo dugoročno rentabilno poslovanje.

"Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prethodne četiri godine u budžet Srbije uplatio 120 miliona dolara na ime poreza i doprinosa na lična primanja, a sa akcizama na gorivo, u vrednosti 33 miliona dolara, to ukupno iznosi više od 150 miliona dolara", rekao je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

Prema njegovim rečima, uredno su sve vreme izmirivane obaveze za električnu energiju, i za četiri godine plaćeno je oko 111 miliona dolara za struju.

"Takođe, dobit iz tekućeg poslovanja u prethodne četiri godine bila je 141 milion dolara", naveo je on i dodao da je i ove godine planirano očuvanje standarda zaposlenih, kao i nastavak aktivnosti za poboljšanje života u opštinama Bor i Majdanpek.

strana 1 od 403 idi na stranu