KV: Protest radnika Fabrike vagona

Radnici Fabrike Vagona Kraljevo (FVK), koji su u štrajku već šest meseci, organizovali su protestnu šetnju do zgrade Gradske uprave.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2013.

15:15

Default images

Radnici, kojima se duguje od 14 do 20 plata, ponovili su tokom šetnje zahtev za isplatu zaostalih dugovanja, a zatražili su i da vicepremijer Aleksandar Vučić dođe u Fabriku vagona.Oni su najavili da će čekati još nekoliko dana, a onda krenuti u radikalizaciju protesta.

Sindikati optužuju menadžment Fabrike vagona da ne brine o radnicima, jer su se u poslednjih skoro šest meseci, od kada traje štrajk, samo jednom sastali sa radnicima.

To je druga protestna šetnja štrajkača Fabrike vagona. Prethodna je bila 15. oktobra, na kojoj su, kako i sada, izneli zahtev da im se isplate zaostala dugovanja, overe zdravstvene knjižice i potpiše kolektivni ugovor.

Nenad Terzić, predsednik Štrajkačkog odbora, tražio je od gradonačelnika Kraljeva da stane uz radnike i da učini sve da u Kraljevo dođe potpredsednik Vlade.

"Tražimo da obećate pred svim ovim okupljenim radnicima da ćete dovesti Vučića. Ne znamo mi ko je kriv za situaciju u fabrici, ali neka potpredsednik Vlade dođe i neka mu onda sadašnji menadžment objasni situaciju. Čekaćemo još par dana i onda krećemo u akciju. Videćete", poručio je Terzić gradonačelniku Kraljeva, koji je prisustvovao protestnom skupu.

Gradonačelnik Dragan Jovanović, rekao je radnicima da se vodi velika borba za Fabriku vagona, da vlast u Kraljevu ne sedi skrštenih ruku i pokušava da ostvari kontakt sa ministrom privrede.

"Ne možemo da pustimo da ljudi završe na ulici", rekao je on.

"U pismu koje sam poslao ministru privrede Saši Raduloviću, rekao sam da je socijalna situacija radnika u Kraljevu veoma teška, da radnici Fabrike vagona nisu dobili ni dinar poslednjih šest meseci, da ukoliko propadne FVK, Grad Kraljevo može da ostane bez Spomen parka, Gradskog stadiona, Mašinske škole, Livnice", rekao je gradonačelnik Jovanović okupljenim radnicima.

On je dodao da očekuje što skoriji sastanak predstavnika FVK u Ministarstvu privrede.

Gradonačelnik Kraljeva je prethodno, u Skupštini Grada, izjavio da, prema njegovim saznanjima, FVK nije među 25 fabrika u Srbiji za koje se traži strateški partner, već u drugoj, brojnijoj grupi fabrika kojima preti stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: