Kod Tita se živelo tri puta bolje

Beograd -- Srpska privreda u odnosu na svetsku nalazi u istom položaju kao 1993. godine, a da će ako se ovaj trend nastavi, 2018. pasti na nivo koji je imala 1999. godine.

Izvor: Nedeljnik
Podeli

U velikoj analizi ekonomskog analitičara Miroslava Zdravkovića koju je objavio magazin Nedeljnik navodi se da se Srbija udaljava "od prosečno razvijene zemlje i da polako ulazi u grupu relativno nerazvijenih zemalja".

"Udeo Srbije u svetskom BDP-u prema najnovijoj bazi podataka MMF-a u 2012. godini bio je 0,095 odsto, a procenjuje se da će za ovu godinu imati minimalan pad na 0,094 odsto. To je identično udelu u svetskoj ekonomiji u 1993. godini. U 2018. godini očekuje dalji pad udela na 0,086 odsto, što je niže od udela koji smo imali u godini bombardovanja 1999, godine. Srbija ima tačno 0,1 odsto udela u svetskom stanovništvu, što jasno upućuje da se Srbija udaljava od statistički prosečne razvijenosti u svetu prema relativnoj nerazvijenosti", kaže Zdravković za Nedeljnik.

On je pokazao da je udeo Srbije u svetskom BDP-u iz poslednje godine Titove vladavine 1979. iznosio tačno 0.347 odsto što znači da se u Titovo vreme živelo više nego tri puta bolje u odnosu na danas. To nije ni čudo kada se zna da su plate u bivšoj Jugoslaviji bile iznad većine zemalja istočnog bloka, dok su danas na noviuo iz Albanije.

Ova analiza ne upuće da je ekonomija Srbije u 2013. ista kao u 1993. godini, već pokazuje koliko stojimo u mestu dok se svet ekonomki vrtoglavo razvija. Za ovakav trend nije kriva samo Srbija, jer slični pokazatelji, mada ne toliko ekstremni važe i za zemlje zapadne Evrope, s tim što je za nas ovo sitacija "duplo golo". Evropa kaska za ostatkom sveta - Atlantski okean odavno više nije ekonomsko središte sveta, koje se preselilo na Pacifik - a Srbija istovremeno kaska za Evropom.

"Najveći skok ekonomije je zabeležen u Aziji. Jasno je da ako azijske zemlje dupliraju svoj standard, a mi porastemo deset odsto, mi više nismo provincija, mi smo provincija provincije", kaže Zdravković.

strana 1 od 287 idi na stranu