Fabrika Fijat svečano otvorena/FOTO

Fabrika "Fijat automobili Srbija", zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fijata" vredan oko milijardu evra, danas je svečano otvorena.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.04.2012.

00:05

Default images

To je najveća investicija na tlu Srbije u proteklih nekoliko decenija i od nje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

Svečanom otvaranju prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković i prvi čovek grupacije Fijat-Krajsler Serđo Markione, zajedno sa top menadžmentom te kompanije.

Oni su 29. septembra 2008. potpisali ugovor o osnivanju kompanije Fijat automobili Srbija, zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri finansirana je ova velika investicija u Srbiji, a po istom principu deliće se i prihodi. Premijer Mirko Cvetković istakao je da će novootvorena fabrika "Fijat automobili Srbija", jedna od najmodernijih fabrika automobila u svetu, proizvoditi ekskluzivni model u Srbiji.

Premijer je rekao da će zajednički projekat Vlada Srbije i "Fijat" - FAS podići ugled naše zemlje i doneti profit "Fijatu", ali i Srbiji kao partneru u tom poslu.

Cvetković je na svečanom otvaranju fabrike FAS naglasio da je investicija od milijardu evra u tu fabriku verovatno najveća u bilo koji proizvodni kapacitet u Srbiji uopšte, a nekoliko decenija unazad sigurno, i dodao da će u punoj proizvodnji biti zaposleno 2.500 radnika i još 10.000 posredno.

Generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" Serđo Markione rekao je da su otvaranjem nove fabrike uspešno završene intenzivne pripreme duže od tri godine, a današnji dan predstavlja novi početak za ovu potpuno redizajniranu fabriku i najmoderniji industrijski pogon sa najsavremenijom "Fijatovom" tehnologijom.

Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će biti proizvođeno oko 200.000 automobila godišnje, a novi model fijat 500L pojaviće se na tržištu sledeće jeseni.

Markione je istakao da je "Fijat" izabrao Srbiju za ulaganje zbog privlačnog okruženja za strane investicije, jake industrijske tradicije i mlade, visokokvalifikovane radne snage. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović kaže da je današnji dan u kome je otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" izvanredan i da je dobro što se "Fijat" vratio kući.

"Ovo je izvanredan dan za Kragujevac, Šumadiju, ali i čitavu Srbiju, jer bez izvozne privrede Srbija ne može da se stabilizuje", rekla je Ðukić Dejanović.

Ðukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, dodala je da je sada "Fijat" na potezu, koji treba da pokrene i serijsku proizvodnju novog modela "500 L"

"Ako planirani broj automobila i krene i ima sve one performanse o kojima smo danas slušali, sigurno da je divno što se ''Fijat'' vratio kući", rekla je Ðukić Dejanović.

FAS je Zastavinu fabriku automobila, njenu imovinu i oko 1.000 radnika preuzeo početkom 2010. godine. Prema planu, do kraja ove godine u kompaniji u Kragujevcu biće uposleno ukupno 2.400 radnika.

Fijatovo preuzimanje Zastavine fabrike označilo je početak temeljne rekonstrukcije i izgradnje novih objekata. Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.

Kao podrška FAS u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni Fijatovi dobavljači i kooperanti - "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fijat 500L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.

Markione je na svetskoj premijeri "fijata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine Fijat prodati 160.000 automobila novog modela. Početna cena biće oko 16.000 evra.

Varikjo: Investicija veoma važna za Srbiju

“Investicija Fijata će, na industrijskom planu, omogućiti Srbiji da se vrati na scenu u veoma važnom sektoru, u kojem se koriste napredne tehnologije“, kaže ambasador Italije u Beogradu Armando Varikjo.
On dodaje da je "važnost Fijatove investicije evidentna. Na industrijskom planu omogućiće Srbiji da se vrati na scenu u veoma vrednom sektoru, u kojem se koriste napredne tehnologije“.

“U isto vreme, složenost i obim celokupne operacije već daju pozitivne efekte na toj teritoriji, gde počinju da niču brojna industrijska postrojenja uz snažno italijansko prisustvo", rekao je Varikjo.

Ambasador Italije kaže i da su "italijanske firme koje ovde posluju, a prema našim proračunima ima ih više od 400, načinile su od Srbije neku vrstu 'napredne platforme' našeg proizvodnog aparata. To je realnost koju treba posmatrati kao istinsku i pravu integraciju, a ne tek kao jednostavnu delokalizaciju proizvodnje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: