Srbi zbog plate "idu na kraj sveta"

Beograd -- U Srbiji bi 19.000 nezaposlenih odmah prihvatilo posao pod uslovom da se preseli u drugi kraj zemlje, a 22.800 bi otišlo i preko granice za dobrom zaradom.

Izvor: Novosti
Podeli

Kako procenjuju u NZS, čak 230.000 nezaposlenih bi pristalo da putuje i po stotinu kilometara u jednom pravcu samo da bi sebi osigurali radno mesto.

"Nezaposleni su pre samo pet godina bili znatno inertniji, ali je sada situacija potpuno drugačija" ocenjuje Nevena Letić, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ona dodaje da danas većina od 760.000 nezaposlenih ima ozbiljnu nameru da nađe posao i voljni su da promene adresu ukoliko dobiju dobru ponudu i reše pitanje smeštaja.

KAD ZAGUSTI, NI SIBIR NIJE DALEKO
Naša radna snaga nije pasivna, naročito kada je poslovna ponuda korektna. "Prošle godine je jedna građevinska firma bila spremna da povede u Rusiju 1.000 građevinaca i odziv je bio ogroman. Pri samom otvaranju ponude javilo se čak 725 armirača, tesara, zidara, što pokazuje da su svi oni bili spremni da pođu čak u Rusiju kako bi zaradili platu", kaže Nevena Letić iz NZS.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se preko Biroa retko zapošljavaju direktori, visoki funkcioneri i menadžeri, ali da se ponude odnose na raznorazna ”prosečna”zanimanja.

Od početka ove godine 50 ih je našlo posao van mesta svog prebivališta. Nastavnik nemačkog jezika iz Kragujevca se zaposlio u školi u Kruševcu, šef laboratorije iz Beograda u Beloj Crkvi, defektolog iz Smedereva u Bačkoj Topoli, tehnolog proizvodnje iz Novog Sada u Apatinu..., navode.

S druge strane, u Ministarstvu rada i socijalne politike smatraju da nam i dalje nedostaje pokretljivosti.

"Srbi kao narod nisu spremni da dva-tri puta u životu promene firmu, a kamoli sredinu, što je u svetu već odavno prevaziđeno", zapaža Snežana Lakićević-Stojačić, državni sekretar u oblasti rada. Kod nas i dalje ne postoji ozbiljno tržište rada ni konkurencija.

Prema njenim rečima, migracije su primetne samo u slučaju preseljenja iz malih u velike sredine. "To je poprilično neshvatljivo za ovaj trenutak jer tolika izbirljivost ne sme da bude karakteristika zemlje sa ovolikom stopom nezaposlenih", dodaje ona.

Vesti

strana 1 od 9238 idi na stranu